Καμία πρόθεση για διάπραξη αδικήματος δεν είχαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών.

Υπενθυμίζεται πως χθες Τρίτη απορρίφθηκε για πέμπτη κατά σειρά φορά το αίτημα αποφυλάκισης που κατέθεσαν οι δικηγόροι των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη.

Ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ πως «δεν είχα πρόθεση για διάπραξη κάποιου αδικήματος».

Από την πλευρά του ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης κατέθεσε: «Επαναλαμβάνω την ίδια κατάθεση. Δεν έχω να σημειώσω κάτι. Δεν υπήρχε πρόθεση για διάπραξη κάποιου αδικήματος».

Οι ισχυρισμοί των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν έγιναν δεκτοί από το δικαστήριο με τον Τούρκο εισαγγελέα να αναφέρει πως υπάρχει «ισχυρή υποψίας του εγκλήματος της εισόδου τους σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη».

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι παρά τη νομοθετική ρύθμιση που πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή και προέβλεπε τη μετάθεση των στρατιωτικών στην Τουρκία, ο εισαγγελέας έθεσε και πάλι το θέμα «της μη ύπαρξης μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία, καθώς και το ότι είναι πολίτες μιας ξένης χώρας», και όπως είπε «υπάρχουν βάσιμες υποψίες διαφυγής τους». 

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ο Τούρκος εισαγγελέας ανέφερε ότι «λόγω του γεγονότος ότι το κατώτατο όριο της ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο έγκλημα είναι τουλάχιστον δυο έτη, στην παρούσα φάση κρίνεται σκόπιμη η συνέχιση της κράτησής τους».

Σήμερα Τετάρτη αίρεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες για την υπόθεση των δύο στρατιωτικών.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, κρατούνται από τις 2 Μαρτίου στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφέρθηκε στην υπόθεση των δύο στρατιωτικών τονίζοντας πως «δεν είναι δυνατό να παίζουμε με ανθρώπινες ζωές στο παιχνίδι της διπλωματικής σύγκρουσης» και αναφέροντας ότι η Τουρκία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.