Ο πρώην βουλευτής Μαγνησίας, που έχει αποχωρήσει από την Χρυσή Αυγή, μετά την αποτυχία της τελευταίας να μπει στην Βουλή στις πρόσφατες εκλογές, προχώρησε στον συγκεκριμένο ισχυρισμό, προσπαθώντας να «αποκρούσει» την κατηγορία του εθνικοσοσιαλιστή.

Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος μίλησε και για το ναζιστικό του τατουάζ «Sieg Heil» (Ζήτω η Νίκη), το οποίο αφαίρεσε αφού έγινε βουλευτής, λέγοντας: «Το έχω αφαιρέσει όταν δημοσιεύτηκε η φωτογραφία. Το είχα κάνει γιατί μου άρεσε η γραμματοσειρά (γοτθικά). Επειδή ήταν στα γερμανικά, μπορεί να θεωρηθεί ναζιστικό. Δηλώνω Έλληνας εθνικιστής, είναι ακριβώς απέναντι από την ιδεολογία μου. Αν έχεις σκοτώσει έστω και έναν Έλληνα… Αν ζούσα το 1940 θα ήμουν στο βουνό και θα το πολεμούσα.»

Ερωτώμενος σχετικά με ναζιστικούς χαιρετισμούς σε εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής, απάντησε πως όποτε κάποιος τον χρησιμοποιούσε «κάποιος άλλος του κατέβαζε το χέρι», ενώ όταν του επισημάνθηκε ότι τον έχει χρησιμοποιήσει και ο ίδιος, απάντησε: «Μου έβριζαν τη μάνα, και έκανα τον χαιρετισμό όχι σαν οπαδός του Χίτλερ, αλλά σαν οπαδός του Μεταξά για να τους τσιγκλίσω».

Σχετικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, τόνισε: «Ενημερώθηκα την επομένη το πρωί, από τα σάιτ . Είχα παντρευτεί 10 μέρες νωρίτερα. Εκείνες τις μέρες ήμουν σε γαμήλιο ταξίδι. Πιστέψαμε ότι ήταν κάτι ακόμα που το χρεώνουν στη ΧΑ. Δεν μπορούσα να πιστέψω, ούτε τώρα πιστέυω ότι δόθηκε κάποια εντολή. Υπήρχε μια δημοσκόπηση που μας έδινε 15%. Πώς γίνεται να δώσει εντολή για ό,τι έγινε; Δεν πειράζεις μυρμήγκι με τέτοια ποσοστά.

Μετά που συνάντησα στη φυλακή αυτά τα παιδιά, κατάλαβα ότι ήταν μεταξύ τους ένας καβγάς. Είναι τόσο αποτρόπαια η πράξη, που δεν θέλω να την αναφέρω καν. Εγώ πιστεύω ότι δεν μπορεί αφού υπάρχει ο φυσικός αυτουργός να ερχόμαστε κατηγορούμενοι και να χαρακτηριζόμαστε. Να απολογηθώ, να μπω φυλακή, να δω το παιδί μου να μεγαλώνει από τη φυλακή, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί να συσχετιστεί ένα ολόκληρο κόμμα με μια δοφολονία.

Είχε γίνει η δολοφονία του Τεμπονέρα, η ηγεσία της ΝΔ – και καλώς- δεν είχε καν ελεγχθεί. Το μισό ΠΑΣΟΚ είναι στη φυλακή, πήρε κανείς την πρόεδρό του να την ρωτήσει γιατί; Όλο αυτό μαζεύτηκε και στήθηκε, υπάρχει η ομολογία του Μπαλτάκου».

Ο κατηγορούμενος δήλωσε πως άρχισε να έχει επαφή με την Χρυσή Αυγή το 2007 και πως μπήκε στα ψηφοδέλτια της οργάνωσης, έπειτα από πρόταση του προσωπικού του φίλου, Ηλία Κασιδιάρη. Ισχυρίστηκε πως σε ομιλίες του απέτρεπε τους φίλους της Χρυσής Αυγής από τη βία. 

«Έχω κάρτα μέλους ακόμα και στο βενζινάδικο»

Σε ό,τι αφορά το αν η νεοναζιστική οργάνωση είχε μέλη, ο ίδιος ισχυρίστηκε πως «Μέλη δεν υπήρχαν, με την έννοια της κάρτας, του μητρώου. Δεν υπήρχε επισημότητα. Εγώ ήμουν πάντα υπέρ στο να υπάρχουν. Στο βενζινάδικο και στο σούπερ μάρκετ πάω και έχω κάρτα μέλους».

Όπως όλοι βέβαια, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το πως προέκυπταν οι σύνεδροι και τα συνέδρια του κόμματος, εκλεγμένοι από που και με ποιο καταστατικό, ο κατηγορούμενος άρχισε να τα… μασάει: «Είχα προταθεί από την ΚΕ. Στο συνέδριο μετείχαν οι... σύνεδροι» και όσο για το πως αυτοί προέκυπταν; Μυστήριο.

«Ορκίζομαι στα παιδιά μου»

Ο κατηγορούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, πρώην βουλευτής ισχυρίστηκε ακόμα πως δεν είχε ακούσει τίποτα για τάγματα εφόδου, αντίθετα αρκέστηκε να μιλήσει για επιθέσεις εναντίον του ίδιου και της οικογένειάς του.

«Τα άκουσα πρώτη φορά από τα κανάλια που τα χρέωναν στην Χρυσή Αυγή. Μαζέυονταν άτομα όταν πηγαίναμε το παιδί στον παιδίατρο και κρυβόμασταν στο ιατρείο. Τάγματα εφόδου, έχω δει να μας κάνουν επίθεση. Με τις επιθέσεις που έχω δεχτεί στο Βόλο, αν υπήρχαν δικά μας τάγματα εφόδου, δεν θα τα είχα πάρει ποτέ τηλέφωνο να με προστατέψουν; Δεν είχα καταλάβει να υπάρχουν τάγματα εφόδου στη ΧΑ. 

Πρόεδρος: Δεν είχατε ακούσει να κάνει σχετική αναφορά;. 

Ποτέ. Σας το ορκίζομαι στα παιδιά μου».

«Ποιοι πυρήνες; Κάτι μπαρμπάδες ήταν»

Ερωτώμενος σχετικά με τα καθήκοντά του, ο Π. Ηλιόπουλος απάντησε: «Είχα στούντιο ηχογραφήσεων, οπότε όταν γινόντουσαν εκδηλώσεις έστηνα ηχεία και μικρόφωνα και βοηθούσα έτσι. Αυτό μπορούσα να προσφέρω. Το κόμμα δεν είχε πόρους».

Ενώ όταν ρωτήθηκε αν είχε κάποια ιδιαίτερα καθήκοντα στον Βόλο, σημείωσε: «Επικεφαλής των πυρήνων δεν υπήρχαν. Όπως το λέγαμε παλιά κομματάρχης. Πυρήνας, τι πυρήνας; Κάτι μπαρμπάδες ήταν». 

«Πάω να φτιάξω κάρτες για τον νέο φορέα»

Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, που ακολούθησε τους Γιάννη Λαγό και Γιώργο Γερμενή στην αποχώρησή τους, μετά την αποτυχία της Χρυσής Αυγής να εκλέξει βουλευτές στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, αποκάλυψε ότι η δημιουργία νέου ακροδεξιού φορέα είναι στο τελικό της στάδιο. «Είχαμε κάποιες διαφωνίες πολιτικής φύσεως το τελευταίο διάστημα για την διαχείριση των δυο τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων. Προσπαθούμε πλέον να σχηματίσουμε φορέα από το μηδέν, απ’ όλο το πολικό φάσμα. Μας ενδιαφέρει να πιστεύουν στην Ελλάδα, στην οικογένεια, στην Ορθοδοξία. […] Μετά από εδώ θα πάω να φτιάξω τις κάρτες του καινούργιου φορέα».  

«Δεν μισώ κανέναν»

Στην κοινή ερώτηση της προέδρου για όλους τους κατηγορούμενους και σχετικά με την άποψή του για τους αλλοδαπούς, δεν πρωτοτύπησε αναπαράγοντας την πάγια απάντηση των κατηγορουμένων: «Όλοι την ίδια άποψη έχουμε. Οι παράνομοι να απελαθούν γιατί δεν χωράει η χώρα. Να αυστηροποιηθούν οι νόμοι γιατί δεν μπορεί η πατρίδα να ταϊσει αυτόν τον κόσμο. Εδώ δεν μπορεί να ταΐσει τα δικά της παιδιά. Δεν μισώ όμως κανέναν».

Χαρακτήρισε μάλιστα τις ξενοφοβικές, ρατσιστικές δηλώσεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής που του παρατέθηκαν «Λεκτικές υπερβολές. Το θέμα αυτό δεν μπορεί να λυθεί χτυπώντας».

Ο κατηγορούμενος εκτίμησε ακόμη ότι η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τον Νίκο Μιχαλολιάκο «μας στοίχισε πολιτικά», ενώ την μετέφρασε ως διαπίστωση «πολιτικού κόστους» και δικαιολόγησε τον γραμματέα της ΧΑ «Και ο Τσίπρας ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για το Μάτι. Τι σημαίνει αυτό ότι πήρε μια δάδα και έκαιγε;»

«Ήταν μόδα τα μαύρα μπλουζάκια»
Απέδωσε ακόμα την ομοιόμορφια της εμφάνισης των χρυσαυγιτών σε «μόδα» υποστηρίζοντας μάλιστα πως για να την «σπάσουν» πουλούσαν… κόκκινα και μπλε μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής: «Όμοια μπλουζάκια έχω δει. Ήταν η μόδα. Εκείνη την περίοδο φορούσαν όλοι μαύρα μπλουζάκια. Σίγουρα δεν υπήρχε προτροπή για κάτι τέτοιο. Από κάποια στιγμή και μετά, η προτροπή ήταν ακριβώς αντίθετη. Και μάλιστα για να το σπάσουμε αυτό, είχαμε βγάλει και κόκκινα και μπλε. Έρχονταν μεσήλικες και τρόμαζαν». 

«Η Χρυσή Αυγή προσπάθησε να αποτρέψει το πογκρόμ»

Ο κατηγορούμενος χαρακτήρισε την δράση των μελών της Χρυσής Αυγής στην περίπτωση του πογκρόμ κατά των μεταναστών στην Ομόνοια το 2011, ως αποτρεπτική, ενώ ισχυρίστηκε πως τα επεισόδια σημειώθηκαν από χούλιγκανς ποδοσφαιρικών ομάδων.

•  Οι νέες ημερομηνίες για τις απολογιες, όπως τις ανακοίνωσε η πρόεδρος για τον Οκτώβρη, είναι: Εφετείο 16, 18, 21, 30 και 31 Οκτωβρίου και Κορυδαλλός: 17 και 22 Οκτώβρη