Ερωτηθείς στην καθιερωμένη ενημέρωση της Τρίτης εάν η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ξεκαθάρισε ότι «τα περί γενικού lockdown είναι fake news» αλλά υπογράμμισε ότι «κάθε βήμα μας συνοδεύεται από εναλλακτικά επόμενα μέτρα».

Σε ότι αφορά στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία θα κλείνουν στις 12 τα μεσάνυχτα, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι αφορά τις εξής κατηγορίες: 

  • εστίασης
  • διάθεσης ποτών
  • τροφοδοσίας, κέτερινγκ
  • εκμετάλλευσης κτήματος για κοινωνικές εκδηλώσεις πχ για γάμους
  • και διοργάνωση ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.

Eξαιρούνται τα ντελίβερι και το take away.

Στους παραβάτες θα μπαίνει σε πρώτη φάση πρόστιμο 10.000 ευρώ και σε δεύτερη φάση λουκέτο.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, και ξεκαθάρισε ότι η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για τους εισερχόμενους στη χώρα δεν ισχύει για τα παιδιά μέχρι της ηλικίας των 10 ετών.

Αναφορικά με την απαγόρευση των λιτανειών, τόνισε ότι η ΚΥΑ είναι ξεκάθαρη και δεν επιτρέπει οποιαδήποτε διαδικασία με πομπή. «Θα πάμε στις εκκλησίες με όρους δημόσιας υγείας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες ημέρες, ενόψει Δεκαπενταύγουστου και υπενθύμισε ότι όπου δεν τηρούνται τα μέτρα, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων.

«Δεν υπάρχει λόγος απόλυτου πανικού αλλά υπάρχει λόγος απόλυτης εγρήγορσης. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη για χαλάρωση αλλά να γίνει με προσοχή» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τέλος, σε ερώτηση για τα κριτήρια με βάσει τα οποία αποφασίστηκε σε ποιες περιοχές θα ισχύσει η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων μετά τις 12 το βράδυ, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας εξήγηση ότι δεν έχει να κάνει μόνο με τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και με άλλα κριτήρια όπως για παράδειγμα τη διασπορά στην κοινότητα.

Διαβάστε Ακόμα

Κορονοϊός: Στους 214 οι νεκροί στην Ελλάδα-Κατέληξε 89χρονη στην Πτολεμαΐδα

Κορονοιός: Από σήμερα τα μεσάνυχτα το «λουκέτο» σε μαγαζιά τουριστικών περιοχών-Όλα τα μέτρα