Τον χάρτη των χρημάτων που διακίνησε, παρανόμως σύμφωνα με όσα του καταλογίζονται, ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου διαμορφώνουν οι ανακριτές διαφθοράς με αιτήματα δικαστικής συνδρομής που έχουν αποστείλει σε πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, που σε αυτήν τη φάση βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας, καθώς ο πρώην υπουργός φαίνεται να έχει εκεί λογαριασμούς.

Οι ανακριτές Ηλιάννα Ζαμανίκα και Γιώργος Ευαγγέλου απέστειλαν αιτήματα δικαστικής συνδρομής, εκτός από την Γαλλία και σε Βέλγιο, ΗΠΑ, Κύπρο, Ολλανδία, όπου και η έδρα της εταιρίας Thales.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα προς τις γαλλικές αρχές δεν αφορά μόνο το άνοιγμα λογαριασμών που αποκαλύπτεται ότι έχει ο πρώην υπουργός στην Γαλλία καθώς έχει και γαλλική υπηκοότητα. Μάλιστα κατά πληροφορίες φαίνεται πως ο πρώην υπουργός έχει προβάλλει αντιρρήσεις για το άνοιγμα των «γαλλικών λογαριασμών» του. 

Οι δικαστικοί λειτουργοί ωστόσο, με το αίτημα τους στην Γαλλία φέρονται να επιδιώκουν επιπλέον και την άδεια της γαλλικής δικαιοσύνης προκειμένου να εξετάσουν τον άλλοτε πρόεδρο της Thales Engineering & Consulting, Μισέλ Ζοσεράν, ο οποίος φαίνεται πως κρίνεται κρίσιμος μάρτυρας για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης εκσυγχρονισμού των έξι φρεγατών που κατακυρώθηκε στην γαλλική εταιρία το 2003.

Οι απαντήσεις σε αιτήματα δικαστικής συνδρομής που έχουν ήδη στα χέρια τους οι ανακριτές έχουν δώσει πολύτιμα στοιχεία στην έρευνά τους. Κρίσιμο σημείο για την διαλεύκανση της υπόθεσης άλλωστε αποτέλεσε το υλικό που διέθεσε στους δικαστικούς λειτουργούς η Κυπριακή ΜΟΚΑΣ, η αρχή για ξέπλυμα χρήματος, το οποίο κατέγραφε την πορεία χρημάτων της εξωχώριας εταιρίας που είχε ο τότε αντιπρόσωπος της Thales στην Ελλάδα ο οποίος έχει αποβιώσει.

Από τις νέες απαντήσεις στα αιτήματά τους αλλά και από την απόφαση της Βουλής όσον αφορά το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, οι ανακριτές θα κρίνουν και την πορεία της υπόθεσης που οδήγησε στην προσωρινή κράτηση του πρώην υπουργού και της συζύγου του.