Με το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία να γίνεται ολοένα και πιο ορατό, η Ελλάδα αρχίζει να επικεντρώνεται στην εφαρμογή μέτρων που θα επιτρέψουν στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεχίσουν να ταξιδεύουν και να ζουν στη χώρα μας χωρίς να αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες.

Ενώ η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, αγωνίζεται να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του Brexit, οι ιθύνοντες στην Ελλάδα ανησυχούν ότι θα χάσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή υποστήριξης της τουριστικής βιομηχανίας του τόπου.

Κάθε χρόνο, τρία εκατομμύρια Βρετανοί επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά, αντιπροσωπεύοντας το έκτο μέρος της οικονομικής παραγωγής του έθνους, γεγονός που σημαίνει ότι μια ξαφνική αλλαγή στις ταξιδιωτικές διαδικασίες θα μπορούσε να ανατρέψει την οικονομία της χώρας.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζει η Ελλάδα για να αποφευχθεί η μείωση αφίξεων από βρετανούς πολίτες είναι η διατήρηση του καθεστώτος απαλλαγής από την υποχρέωση έκδοσης visa.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η ελληνική κυβέρνηση συντάσσει νομοσχέδια και προεδρικά διατάγματα για αν είναι προετοιμασμένη στην περίπτωση ενός σκληρού Brexit.

Επιπλέον, με πολλές χιλιάδες Έλληνες που έχουν μεταναστεύσει μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα χρειαζόταν μια αμοιβαία συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία θα διατηρούσε το καθεστώς των πολιτών της Βρετανίας που ζουν στη χώρα και αντίστροφα.

Πηγή: NeosKosmos.com