Να φύγει από το γραφείο που έχει καταλάβει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών καλούν οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών τον «Ρουβίκωνα».

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή τους, αναφέρουν «Το Πανεπιστημιακό άσυλο πρέπει να το διαφυλάξουμε, να το προστατέψουμε χωρίς να γίνονται ενέργειες που το απειλούν. Θα πρέπει να παλέψουμε για την ελεύθερη ακαδημαϊκή έκφραση, τη δημοκρατία στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία. Πρέπει να διαφυλάξουμε όλοι/ όλες μας το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Γι’ αυτό καλούμε την οργάνωση Ρουβίκωνας, να σκεφτεί και να διαβεί το Ρουβίκωνα αποχωρώντας από την Φιλοσοφική».

Σήμερα το πρωί πάντως, ομάδα περίπου 50 φοιτητών εγκλώβισε σε αίθουσα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών περίπου 30 καθηγητές. 

Κατά πληροφορίες, η ομάδα των φοιτητών ζητούσε, μεταξύ άλλων, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και να μην πάρει απόφαση η Σύγκλητος κατά της παρουσίας του «Ρουβίκωνα» σε γραφεία του κτηρίου της Φιλοσοφικής.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Οκτωβρίου ο Ρουβίκωνας είχε εγκαινιάσει «στέκι» στη Φιλοσοφική Αθηνών και σε ανάρτησή του στο Facebook είχε αναφέρει ότι «θα ανοίγει σιγά σιγά νέους χώρους σε γειτονιές και πανεπιστήμια».

Χθες Δευτέρα και η Πανελλήνια Ομοσπονδίου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού αντέδρασε στην παρουσία του Ρουβίκωνα, σε ανακοίνωσή της ανέφερε, σχετικά με τα γραφεία του Ρουβίκωνα στη Φιλοσοφική, ότι το Πανεπιστήμιο δεν είναι ξέφραγο αμπέλι.

«Η γνωστή από δράσεις εντυπωσιασμού οργάνωση «Ρουβίκωνας», με απίστευτο θράσος, που τροφοδοτείται από τη συστηματική ανοχή της κυβέρνησης στις παράνομες δράσεις της, κατέλαβε αυθαίρετα και παράνομα χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ για να τον χρησιμοποιήσει ως
«στέκι» και ορμητήριο για τους σκοπούς της, ενώ δημοσιοποίησε την όχι και τόσο πρωτότυπη ενέργεια της δηλώνοντας «Ήρθαμε εδώ για να μείνουμε» (!).

Το Πανεπιστήμιο όμως δεν είναι χώρος για τέτοιου είδους δράσεις, ούτε ξέφραγο αμπέλι όπου κάθε «συλλογικότητα» θα αποκτά αυθαίρετα και ανενόχλητα στέγη καταλαμβάνοντας παράνομα χώρους, ούτε κοινόχρηστος χώρος όπου στο όνομα του ασύλου όποιος θέλει θα επιβάλλει με τη βία και την αυθαιρεσία την παρουσία του και τις απόψεις του. Το Πανεπιστήμιο είναι χώρος πρώτιστα ακαδημαϊκής ελευθερίας, δηλαδή ελευθερίας άσκησης των εκπαιδευτικών και ερευνητικών καθηκόντων όλων των συντελεστών του, και χώρος ελευθερίας έκφρασης, ελευθερίας διακίνησης ιδεών, ανοιχτός στην κοινωνία και σε άμεση συνέργεια με αυτήν, χώρος όπου οι κανόνες και οι νόμοι της κοινωνίας θα πρέπει είναι το ίδιο σεβαστοί και να εφαρμόζονται απ’ όλους για όλους. Οι κάθε λογής οργανώσεις ή μεμονωμένοι πολίτες που αυθαιρετούν και παρανομούν δεν έχουν θέση μέσα στο Πανεπιστήμιο. Απαιτούμε να αποχωρήσουν άμεσα τα μέλη της οργάνωσης «Ρουβίκωνας» καθώς και να αποδοθούν πίσω στα Πανεπιστήμια όλοι οι χώροι που παράνομα, αυθαίρετα και χωρίς τη βούληση ή τη συναίνεση της Πανεπιστημιακής κοινότητας έχουν χρόνια καταλάβει οι κάθε είδους καταληψίες σε όλα τα ιδρύματα».