Το πρώτο πλήγμα θα έλθει από το βαρομετρικό χαμηλό «Ραφαήλ», το οποίο βρισκόταν νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου το πρωί της Δευτέρας και αναμένεται να κινηθεί προς τα ανατολικά.

Το Αστεροσκοπείο εκτιμά πως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο «Ραφαήλ» θα προκαλέσει βροχές στην Αττική και σε άλλες περιοχές στα ανατολικά και στα νότια ηπειρωτικά, όπως και σε νησιά του Αιγαίου.

Χιονοπτώσεις, τοπικά πυκνές, αναμένεται να εκδηλωθούν στα ορεινά σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές, ενώ δεν αποκλείεται να χιονίσει για λίγη ώρα και στην Θεσσαλονίκη

Την πρώτη ημέρα του 2019 η κακοκαιρία θα συνεχιστεί, με ισχυρά φαινόμενα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. Κακοκαιρία θα σημειωθεί επίσης στις Σποράδες, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

Πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα, ανάμεσά τους και στα βουνά της Αττικής., καθώς και σε περιοχές της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, σε χαμηλότερο υψόμετρο.

Όλο το διήμερο θα πνέουν ισχυροί άνεμοι τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο Πέλαγος.

Ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα την Τετάρτη, όμως από την Πέμπτη αναμένεται να χτυπήσει το κύμα κακοκαιρίας «Σοφία», με κύρια χαρακτηριστικά το «δριμύ ψύχος» και τις τοπικές χιονοπτώσεις, ακόμα και σε πεδινές ή παραθαλάσσιες ζώνες.

Προβλήματα στο ορεινό δίκτυο από τα χιόνια

Προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Κορινθίας και Μεσσηνίας, έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στους παρακάτω δρόμους της Αιτωλοακαρνανίας:

  • Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου - Πλατάνου, από την τοπική κοινότητα Παλαιοπύργου, έως την τοπική κοινότητα Πλατάνου.
  • Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου - Άνω Χώρας, από την τοπική κοινότητα Λιμνίτσας, έως την τοπική κοινότητα Άνω Χώρας.
  • Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου - Ελευθέριανης, από την τοπική κοινότητα Παλαιοπύργου, έως τις τοπικές κοινότητες Ελευθέριανης και Αγίας Κυριακής , καθώς και στην εθνική οδό Καλλιθέας-Προυσού, από το 13ο, έως το 18ο χιλιόμετρο.

Στην Αρκαδία, είναι απαραίτητες οι αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Ελάτης - Χρυσοβιτσίου - Στεμνίτσας και στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου - Κοσμά, από το 10ο, έως το 35ο χιλιόμετρο

Στην Κορινθία, είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής σημεία:

  • Στην εθνική οδό Ξυλοκάστρου - Τρικάλων, από το 15ο χιλιόμετρο.
  • Στην εθνική οδό Τρικάλων - Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο.
  • Στην εθνική οδό Γκούρας - Δερβενίου , από το 7ο, έως το 15ο χιλιόμετρο.
  • Στην εθνική Γκούρας - Λυκουριάς, από το 1ο, έως το 18ο χιλιόμετρο.
  • Στην εθνική οδό Γκούρας - Κιάτου, από το 10ο, έως το 17ο χιλιόμετρο.

Τέλος, στην Μεσσηνία είναι αναγκαίες οι αλυσίδες στην εθνική οδό Καλαμάτας -Σπάρτης, από το 35ο, έως το 40ο χιλιόμετρο.

Το κύμα κακοικαιρίας στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα

Ήδη στις Σέρρες έπεσε χιονόνερο με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ τον ίδιο καιρό είχε το πρωί και η Δράμα. Στα ορεινά χωριά της Χαλκιδικής το πρωί η θερμοκρασία «φλέταρε» με το μηδέν.

Αυτή την στιγμή στον Πολύγυρο Χαλκιδικής η θερμοκρασία βρίσκεται στους 4 βαθμούς Κελσίου, ένα βαθμό λιγότερο είχαν η Φλώρινα και η Κοζάνη, όπου κατά διαστήματα πέφτει χιονόνερο, ενώ σποραδικές χιονοπτώσεις σημειώνονται στα ορεινά.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η θερμοκρασία θα πέσει περισσότερο τις βραδινές ώρες, ενώ ανάλογες καιρικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν και αύριο, Πρωτοχρονιά.

Στο νομό Καρδίτσας συνεχίζεται η χιονόπτωση, που ξεκίνησε το πρωί στα ορεινά , χωρίς μέχρι τώρα να αναφερθούν προβλήματα στις μετακινήσεις των οδηγών. Η Περιφερειακή Ενότητα συνδράμει με 35 μηχανήματα σε ολόκληρο το νομό στην προσπάθεια, προκειμένου το οδικό δίκτυο να είναι ανοιχτό.