Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την περιοχή της Σάρτης, στη Χαλκιδική, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη, εκκενώθηκαν σπίτια έξω από τη Σάρτη, αλλά και η περιοχή που βρίσκεται στην αρχή του οικισμού. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο.

Το απόγευμα επιχειρήσουν στην περιοχή 148 πυροσβέστες με 59 υδροφόρα οχήματα, 73 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 35 πυροσβέστες με 29 βοηθητικά οχήματα, από τις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Θεσσαλίας και Ηπείρου και από αέρος 4 Α/Φ CANADAIR, 2 Ε/Π μεσαίου τύπου και 1 συντονιστικό Ε/Π.

Επίσης, εκκενώθηκε η ακτή Αχλάδα, η οποία βρίσκεται δίπλα στη Σάρτη, στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, με απόφαση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και τη σύμφωνη γνώμη του υπαρχηγού επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Κωνσταντίνου Γιόβα.

Οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα το χωριό Σάρτη που παραμένει χωρίς ρεύμα. 

Το χρονικό

Η φωτιά εκδηλώθηκε κοντά στο Πλατανίτσι μετά τις 5 τα ξημερώματα της Πέμπτης και κατακαίει πευκόφυτη περιοχή. 

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής υπήρξε μεγάλη. Στο μέτωπο που εκτάθηκε περίπου στα 3 χιλιόμετρα επιχείρησαν αρχικά 80 πυροσβέστες με 40 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρο τμήμα και 4 αεροσκάφη. 

Παράλληλα έσπευσαν 5 εκσκαπτικά μηχανήματα και υδροφόρες του Δήμου Σιθωνίας και της Περιφέρειας για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. 

Στο σημείο έπνεαν ισχυροί άνεμοι που κατά διαστήματα έφτασαν ακόμα και τα 9 μποφόρ.

Ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε πως «η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά αποφύγαμε προς το παρόν την εκκένωση. Υπάρχει έντονος άνεμος που αναμένουμε όμως, να κοπάσει νωρίς το απόγευμα. Ωστόσο βρισκόμαστε σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που ο αέρας γυρίσει, ώστε να εκκενωθεί ο οικισμός με σκάφη και πλοία». 

Ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Πάρης Ντέμπλας δήλωσε πως η κατάσταση είναι δύσκολη διότι «πνέουν ισχυροί άνεμοι». Ταυτόχρονα «η φωτιά είναι πάνω από τη Σάρτη» και οι Αρχές είναι σε ετοιμότητα: «το Κοινοτικό Κατάστημα είναι ανοιχτό, χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο και αυτό, είναι το μεγάλο μειονέκτημά μας. Δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας». 

Ο κ. Ντέμπλας εκτίμησε ότι χωρίς ρεύμα σύντομα ενδέχεται να διακοπεί και το νερό και σημείωσε: «εκκενώσεις μέχρι τώρα δεν έχουμε κάνει αν και με την αστυνομία είπαμε να ενημερώσουμε όσους βρίσκονται πάνω από το επαρχιακό κύκλωμα της Σάρτης, ώστε να απομακρυνθούν» .

Ο ουρανός στην περιοχή της Σιθωνίας έχει γεμίσει καπνούς που είναι ορατοί από μεγάλη απόσταση. 

Διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Βουρβουρού - Συκιάς

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Βουρβουρού- Συκιάς έχει αποκλειστεί από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής, προκειμένου να διευκολύνεται το έργο της κατάσβεσης.

Η Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, με ανακοίνωσή που εξέδωσε, ενημερώνει τους οδηγούς αλλά και τους πολίτες που κινούνται στη Σιθωνία να μην προσεγγίζουν και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της Σάρτης, ώστε να διευκολύνεται το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων και ζητά να ακολουθούν τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Λαχτάρισαν στο Παιδικό Χωριό SOS

Η φωτιά στην περιοχή του Φιλύρου κοντά στο Παιδικό Χωριό SOS εξαπλώθηκε γρήγορα αλλά με την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής κατασβέστηκε και δεν υπάρχουν πλέον ενεργά μέτωπα.

Στο σημείο επιχείρησαν 45 πυροσβέστες με 21 οχήματα καθώς οι ισχυροί βοριάδες, απείλησαν και σπίτια εκτός από το Παιδικό Χωριό SOS. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν εγκαταλείψει προληπτικά τα σπίτια τους.

Σύσκεψη του συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας

Το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στην κοινότητα της Σάρτης για να εκτιμηθεί η κατάσταση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας, αρχιπύραρχος Εμμανουήλ Τσολάκης, ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκιδικής, Δημήτρης Καρασαββίδης, εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Σιθωνίας.

Ισχυροί άνεμοι και πτώσεις δέντρων

Οι πολύ ισχυροί άνεμοι που πνέουν στη Βόρεια Ελλάδα προκάλεσαν πτώσεις δέντρων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, ξήλωσαν τέντες και πινακίδες, μετακίνησαν κάδους απορριμμάτων ενώ αρκετοί σηματοδότες τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

Στη Θεσσαλονίκη δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Φωτογραφίες: halkidikinews.gr , seleo.gr, thestival.gr