Ακόμα μία σεισμική δόνηση ταρακούνησε τη Ζάκυνθο, μία εβδομάδα μετά τον σεισμό των 6,6 Ρίχτερ που προκάλεσε υλικές ζημιές στο νησί.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, στις 9:53 το πρωί καταγράφηκε ασθενής σεισμική δόνηση 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 50 χλμ. νότια - νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί πληροφορίες για ζημιές.

«Ίσως δεν έχει γίνει ο κύριος μετασεισμός»

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη, η σεισμική ακολουθία στο νησί θα συνεχιστεί και μπορεί αφενός να μειωθεί ο αριθμός των σεισμών αλλά τα μεγέθη τους θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.

Ανέφερε επίσης ότι «είναι νωρίς ακόμα να πούμε ότι ο μετασεισμός των 5,6 Ρίχτερ υπήρξε ο κυρίως μετασεισμός και είναι υπαρκτή η πιθανότητα να έχουμε και άλλους της ίδιας τάξης μεγέθους τους επόμενους μήνες».

Για τη μετακίνηση του νησιού μετά τον σεισμό, ο κ. Τσελέντης ανέφερε ότι δεν ισχύει η αρχική εκτίμηση των τριών εκατοστών καθώς όλα δείχνουν ότι η διαφορά αγγίζει τα πέντε εκατοστά.

Η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη: 

«Η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται κανονικά και αναμένεται να διαρκέσει με σταδιακά ελαττούμενη συχνότητα εμφάνισης μετασεισμών (αριθμός μετασεισμών ανά μέρα) ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΩΝ.

Είναι νωρίς ακόμα να πούμε ότι ο 5,6 υπήρξε ο κυρίως μετασεισμός και είναι υπαρκτή η πιθανότητα να έχουμε και άλλους της ίδιας τάξης μεγέθους ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ.

Σημερινή ανάλυση των GPS δεδομένων μας έδειξε ότι η πόλις της Ζακύνθου μετατοπίστηκε περίπου ΝΔ 5cm και όχι 3cm όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Το Κερί σίγουρα μετατοπίστηκε περισσότερο αλλά δεν έχουμε σχετικό όργανο στη περιοχή. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πόλις του Πύργου μετατοπίστηκε προς τα ΔΥΤΙΚΑ κατα 1,7cm. ΜΕΧΡΙΣ ΣΤΙΓΜΗΣ τα δίκτυά μας δεν δείχνουν μετανάστευση των επικέντρων προς άλλο κοντινό ρήγμα».