Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά από τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που ταρακούνησε τη Ζάκυνθο τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), έως αυτή την ώρα δεν υπάρχουν αναφορές ούτε κλήσεις για άλλους τραυματίες. 

Επίσης πάνω από 35 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί στη Ζάκυνθο μετά τα 6,4 Ρίχτερ, γεγονός που περίμεναν οι σεισμολόγοι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Reader.gr, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τουλάχιστον δέκα από τους μετασεισμούς είχαν μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ ενώ ο ένας έφθασε στα 5,1.

Στο νησί μετέβη κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας και κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, του υπουργείου Υποδομών προκειμένου να γίνουν αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές.

Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί και ευρεία σύσκεψη παρουσία των παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Από τον σεισμό προκλήθηκαν υλικές ζημιές και έγινε μετατόπιση των υδάτων κατά 20 εκατοστά. Μεγάλες είναι οι ρωγμές στο λιμάνι της Ζακύνθου ενώ έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα λόγω καθίζησης στον τραπεζοειδή. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα.

Ακόμη, έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κύρηκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.

Έως τις έξι το πρωί της Παρασκευής δεν είχαν αναφερθεί τραυματισμοί, ενώ καταγράφονται υλικές ζημιές με σημαντικότερη τη ζημιά στον Πύργο του Καστρομοναστηριού στα Στροφάδια.


Το Καστρομοναστήρι μετά τον σεισμό 

Τα όργανα καταγραφής υδάτων ανίχνευσαν μεταβολή 20 εκατοστών μετά το σεισμό στη Ζάκυνθο. Η στάθμη των υδάτων ανέβηκε και στις ακτές της Δυτικής Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στο Κατάκολο και την Κυπαρισσία. Μεταβολή των υδάτων παρατηρήθηκε και στην Ιταλία.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός και είχε βοή με αποτέλεσμα να αναστατωθούν οι κάτοικοι. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι επηρεάστηκαν συνολικά 9 χώρες!

Ο σεισμός έγινε στις 01:54 και το επίκεντρο του εντοπίζεται 53 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ζακύνθου. Το εστιακό του βάθος ήταν στα δέκα χιλιόμετρα. Μισή ώρα πριν τον ισχυρό σεισμό το νησί είχε ταρακουνηθεί από ακόμα μία σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ. Περίπου δέκα λεπτά μετά τον κύριο, ακολούθησε μετασεισμός 5,4 Ρίχτερ. 

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει γίνει στη Ζάκυνθο από το 1953

Κλειστά τα σχολεία 

Ο σεισμός προκάλεσε φθορές σε αρκετά κτήρια για προληπτικούς λόγους τα σχολεία στο νησί δεν θα λειτουργήσουν σήμερα με απόφαση του Δημάρχου Ζακύνθου Παύλου Κολοκοτσά. Ως τώρα δεν έχουν διαπιστωθεί ζημιές σε σχολικά κτήρια, ωστόσο για καθαρά προληπτικούς λόγους τα σχολεία θα είναι κλειστά. Ειδικοί αναμένεται μέσα στην ημέρα να κάνουν ελέγχους σε όλα τα σχολικά κτήρια.

Μικρές υλικές ζημιές στην Ηλεία 

Μικρές υλικές ζημιές σε περιοχές της Ηλείας είχαν καταγραφεί λίγη ώρα μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατέρρευσε μια μάντρα στην οδό Δραγατσανίου στον Πύργο, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ στη κοινότητα Καβάσιλα προκλήθηκαν ρωγμές στο υδραγωγείο.

Οχήματα της Πυροσβεστικής πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν ζημιές από τον σεισμό.

Αισθητός σε όλη τη Νότια Ιταλία ο σεισμός της Ζακύνθου 

Σε όλη την νότια Ιταλία έγινε αισθητός ο σεισμός που σημειώθηκε στη Ζάκυνθο την περασμένη νύχτα.

Πιο συγκεκριμένα, τηλεφωνήματα στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έφτασαν από τη Σικελία, την περιοχή της Νάπολης, εκείνη του Μπάρι, της Καλαβρίας και της περιφέρειας Μπαζιλικάτα. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν προκύπτει να έχουν προκληθεί υλικές ζημιές.

Το Ιταλικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των νότιων περιφερειών της Ιταλίας που βρίσκονται στο Ιόνιο, να παραμείνουν μακριά από τις παραλίες, διότι «μπορεί να δημιουργηθούν ανώμαλα κύματα -κατώτερα του ενός μέτρου».