Θλίψη στην τοπική κοινωνία της Ζακύνθου προκάλεσε η κατάρρευση τμήματος του Καστρομονάστηρου του Αγίου Διονυσίου στις Στροφάδες, λόγω του σεισμού 6,4 Ρίχτερ που ταρακούνησε το νησί.

Το Καστρομονάστηρο με παράδοση επτά αιώνων υπέστη ζημιές από τη σεισμική δόνηση, η έκταση των οποίων δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή.

Δεσπόζει στους Στροφάδες από τον 13ο αιώνα. Πρόκειται για βυζαντινό μνημείο το οποίο είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Με το πέρασμα των χρόνων οι ζημιές που έχει υποστεί το Καστρομονάστηρο είναι πολλές. Φέτος συμπληρώθηκαν 21 χρόνια από τους σεισμούς που είχαν πλήξει την περιοχή το 1997 με το μοναστήρι των Στροφάδων να δέχεται απανωτά χτυπήματα από τον «εγκέλαδο» με το τελευταίο να είναι χθες.

Οι Στροφάδες της Ζακύνθου

Οι Στροφάδες ή τα Στροφάδια αποτελούν συστάδα νησίδων από δυο μικρά νησιά στο Ιόνιο πέλαγος, σε απόσταση 27 ναυτικά μίλια νότια από το ακρωτήρι Γεράκι της Ζακύνθου και σε ίδια περίπου απόσταση από τη νησίδα Πρώτη των δυτικών ακτών της Πελοποννήσου. Το μεγαλύτερο και νοτιότερο από τα δύο νησιά των Στροφάδων ονομάζεται Σταμφάνη, νησίδα βραχώδης μήκους περίπου ενός χλμ., και το μικρότερο Άρπυια.

Οι Στροφάδες έγιναν γνωστές για την ομορφιά τους, την πλούσια βλάστηση και γιατί είναι πέρασμα για πάνω από χίλια είδη αποδημητικών πουλιών - για αυτό το λόγο οι Στροφάδες είναι μέρος του Θαλάσσιου πάρκου Ζακύνθου. Στο παρελθόν αυτά τα νησιά τα θεωρούσαν ως τα πιο εύφορα στην Ελλάδα, υπάρχουν ακόμα κήποι με φρούτα και λαχανικά. Το χώμα είναι σκούρο, σχεδόν μαύρο σχετικά στραγγερό και πλούσιο. Στα νησιά υπάρχουν και αρκετοί κέδροι.

Τα δυο νησιά διοικητικά ανήκουν στο δήμο Ζακυνθίων και οι μόνιμοι κάτοικοί τους το 2001 ήταν οι 58 καλόγεροι της Μονής.

Πώς ονομάστηκαν οι Στροφάδες 

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία όταν η Άρπυια Ωκυθόη κυνηγούσε τους γιους τους Βορέα, Ζήτη και Κάλαϊ φτάνοντας πάνω από τα νησιά άλλαξαν κατεύθυνση γυρίζοντας πίσω για να συναντήσουν τους Αργοναύτες. Έτσι τα νησιά ονομάστηκαν Στροφάδες.

Η δεύτερη και μικρότερη νησίδα Άρπυια βρίσκεται βορειότερα και χωρίζεται από τη Σταμφάνη με επικίνδυνα αβαθή που περιλαμβάνονται σκόπελοι και ύφαλοι.