Βίντεο με το γράφημα που δείχνει πως το τσουνάμι των 20 εκατοστών το οποίο έπληξε τη Ζάκυνθο αμέσως μετά το σεισμό των 6,4 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Παρασκευής 26 Οκτωβρίου, έφτασε στην Ιταλία ανήρτησε ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου.

Ο κ. Αρναούτογλου σημείωσε ότι 56 λεπτά περίπου μετά το σεισμό, τα κύματα από το τσουνάμι έφτασαν μέχρι τη θάλασσα του Le Castella, στην επαρχία Crotone της Ιταλίας αγγίζοντας περίπου τα 6 εκατοστά σε σύγκριση με τη μέση στάθμη της θάλασσας και τα 9 εκατοστά προς τον θαλάσσιο χώρο του Crotone τα αμέσως επόμενα λεπτά.

Στην ίδια ανάρτηση που έκανε στο προσωπικό του προφίλ στο facebook ανέφερε ότι «αν και αυτά τα ύψη μπορεί να υποδηλώνουν ένα μη σημαντικό γεγονός, πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα κύματα εξακολουθούν να είναι επικίνδυνα για τους ανθρώπους , επειδή φθάνουν στις ακτές με μεγάλη ταχύτητα, δημιουργώντας ισχυρά ρεύματα».

«Επιπλέον, ακόμη πιο επικίνδυνα κύματα (αποτελέσματα ενίσχυσης) μπορούν να δημιουργηθούν τοπικά. Αρκετοί μάρτυρες, όπως αναφέρθηκαν από τα πρακτορεία Τύπου, παρατήρησαν αύξηση της στάθμης της θάλασσας ύψους περίπου μισού μέτρου σε ορισμένες περιοχές του Salento, στην ακτή μεταξύ Capo di Leuca και Otrantο της Ιταλίας» σημείωσε επίσης.