Σύμφωνα με το zarpanews.gr, ο μηχανικός αναφέρει στη μηνυτήρια αναφορά πως είναι υποχρέωσή του να προβεί σε καταγγελία, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, προσβάλουν την ορθοδοξία και την θρησκεία που είναι συνδεδεμένη με τον ελληνικό λαό και πολιτισμό. Παράλληλα, υποστηρίζει πως οι μαρτυρίες για την αφή του Αγίου Φωτός είναι ψευδείς και κάνει λόγο για «απάτη».

«Εγώ ανάβω με αναπτήρα το Άγιο Φως»

Στο νέο του βιβλίο «Λύτρωση. Περί του Αγίου Φωτός», ο Δημήτρης Αλικάκος φιλοξενεί μαρτυρίες εμπλεκομένων, ένας εκ των οποίων, ο σκευοφύλακας του Παναγίου Τάφου Ισίδωρος, φέρεται να παραδέχεται ότι εκείνος είναι που ανάβει το Άγιο Φως με αναπτήρα.

«Ακούστε. Το καντήλι μπαίνει σβηστό από μένα, όλος ο κόσμος το βλέπει μέσα από την τηλεόρασή του. Όμως όταν ο Πατριάρχης εισέρχεται στον Πανάγιο Τάφο το βρίσκει αναμμένο. Εγώ το ανάβω… Με έναν αναπτήρα, τι άλλο;», λέει ο σκευοφύλακας. 

Σε συνομιλία του με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’, ο Δημήτρης Αλικάκος αναφέρει πως του παραδέχτηκε εμμέσως πως δεν συμβαίνει κάποιο θαύμα:

- Πρόσφατα παρατήρησα ότι αλλάξατε το κείμενο περί της τελετής του Αγίου Φωτός στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου και στη θέση του μπήκε ένα άλλο, που δεν κάνει πουθενά λόγο για «θαύμα».

- Ναι, αυτό το κείμενο δεν έπρεπε να είναι εκεί, δεν γνωρίζω πώς μπήκε. 

– Ναι, αλλά το νέο κείμενο δεν μιλάει για θαύμα.

 – Μα το Πατριαρχείο δεν μιλάει για θαύμα! Η λέξη προέρχεται από το «θαυμάζω». Τι σχέση μπορεί να έχει με μια ιερή τελετή;

 Δεν πίστευα στ’ αυτιά μου. Αναγκαστικά, η επόμενη ερώτηση δεν μπορούσε να είναι άλλη από τη λεγόμενη «απαγορευμένη»: «Και αφού δεν είναι θαύμα, τότε πώς ανάβει το Άγιο Φως;»

Αγιοταφίτης αρχιεπίσκοπος: Το Άγιο Φως ανάβει από καντήλι - Δεν λέμε την αλήθεια 

Αποκαλυπτική είναι η μαρτυρία Αγιοταφίτη που κατέγραψε ο φακός μέσα στο Ναό της Αναστάσεως να εξηγεί στους προσκυνητές, μπροστά από τον Πανάγιο Τάφο, πώς ανάβει το Άγιο Φως και γιατί δεν είναι θαύμα. 

«Δεν λένε την αλήθεια στους πιστούς, αλλά ο κληρικός που φοράει τα άμφια πρέπει να λέει την αλήθεια. Το Άγιο Φως είναι ιερό και άγιο αφού καθαγιάζεται. Αλλά ανάβει από καντήλι. Είναι φυσικόν φως. Είναι καιρός ο λαός να το καταλάβει» αναφέρει ο αγιοταφίτης Αρχιεπίσκοπος Γεράσων Θεοφάνης (υποψήφιος για τον πατριαρχικό θρόνο το 2005).

Όπως εξηγεί, το Αγιο Φως είναι μέσα στις τελετές, γίνεται σε όλες τις εκκλησίες, απλώς στον Πανάγιο Τάφο έχει μεγαλύτερη βαρύτητα. Κατά την ίδια περιγραφή θαύμα έγινε από τους σταυροφόρους. «Φύγαν οι σταυροφόροι και δυστυχώς το πήραμε εμείς. Και επειδή ο κόσμος έχει συνηθίσει, δεν τους λένε την αλήθεια πολλοί. Αλλά η Εκκλησία ποτέ δεν λέει ψέματα», προσθέτει μεταξύ άλλων.

Το ντοκουμέντο κατέγραψε ο  Δημήτρης Αλικάκος.

Η αντίδραση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και η διάψευση Αλικάκου 

Σε ανακοίνωση του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου, αναφέρεται ότι οι πληροφορίες και τα στοιχεία που παρατίθενται, αποτελούν «προϊόντα φανταστικών ιστοριών επινόησης του συγγραφέα με προφανή στόχο τον σκανδαλισμό των πιστών και την αποκόμιση οικονομικού οφέλους από τις πωλήσεις του βιβλίου». 

Μάλιστα γίνεται αναφορά στη συγκυρία του Πάσχα, την οποία το Πατριαρχείο συνδέει με την κυκλοφορία του βιβλίου: «Η επιλογή κυκλοφορίας του επίμαχου βιβλίου την δεδομένη χρονική συγκυρία, μεσούσης της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαροκοστής και οδεύοντας η Εκκλησία μας προς το Άγιον Πάσχα αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας τα βαθύτερα κίνητρα του συγγραφέα και του εκδοτικού οίκου».

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Αλικάκος καταρρίπτει τις κατηγορίες περί «παράνομης υποκλοπής» λέγοντας ότι «οι βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις έγιναν με σεβασμό στη δημοσιογραφική δεοντολογία, δηλαδή έχοντας πλήρη γνώση της καταγραφής οι συνεντευξιαζόμενοι». Παραθέτει και τη φωτογραφία στην οποία η κάμερα και το ψηφιακό «κασετόφωνο» είναι ευδιάκριτα κατά τη συνέντευξη του σκευοφύλακα, ο οποίος δήλωσε ότι «ανάβει το Άγιο Φως με αναπτήρα».

Στη συνέχεια απαντά στις κατηγορίες για το ότι όσα περιγράφονται στο βιβλίο «αποτελούν προϊόν φανταστικών ιστοριών επινόησης του συγγραφέα», επικαλούμενος δηλώσεις και συνεντεύξεις αλλά και την απόσυρση της λέξης «θαύμα» από την επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου.

Η μήνυση που δημοσιεύτηκε στο zarpanews.gr: