Χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό του καιρού σήμερα Χριστούγεννα.

Στις βορειότερες περιοχές της χώρας ο υδράργυρος έχει κάνει… βουτιά και σε πολλά σημεία χιονίζει.

Το κρύο είναι αισθητό και στα νότια, ενώ…  άσπρη μέρα είδε και η Αττική, έστω και στα ορεινά, καθώς χιονίζει στην Πάρνηθα.

Στα Τρίκαλα η χιονόπτωση ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων και εντάθηκε τα ξημερώματα.

Στο Χιονοδρομικό Περτουλίου λειτουργούν και τα δυο σαλέ.

Νομός Φθιώτιδας

Από τις 7 το πρωί τα φαινόμενα είναι έντονα στο Καρπενήσι και σε ολόκληρη την Ευρυτανία, αλλά και στη Βόρεια Φθιώτιδα σε περιοχές του Δήμου Δομοκού. Επίσης χιονίζει δυτικότερα στα ορεινά χωριά του Δήμου Μακρακώμης και πιο νότια στον ορεινό όγκο του Δήμου Λαμιέων.

Η γενική εικόνα είναι καλή με ανοιχτούς τους δρόμους.

Εντούτοις η πυκνή χιονόπτωση από τη Ράχη Τυμφρηστού και μέχρι το Καρπενήσι, υποχρέωσε την αστυνομία να δώσει χρήση αλυσίδων στο κομμάτι αυτό, όπως και από την άλλη πλευρά της εθνικής προς Αγρίνιο στη θέση «Μπαγασάκι» (6η έως 12η χθ). Αλυσίδες χρειάζονται και στο επαρχιακό δίκτυο προς Δομνίστα, Κρίκελλο, Φουρνά και φυσικά προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου.

Έντονη χιονόπτωση παρατηρείται στο κομμάτι Λαμίας – Δομοκού και συγκεκριμένα από τα «δίδυμα πρατήρια» και μέχρι την Αγία Αικατερίνη, χωρίς πάντως να γίνεται χρήση αλυσίδων, καθώς τα μηχανήματα ενεργούν συνεχώς.

Πιο ήπια τα πράγματα στην εθνική οδό Θερμοπυλών – Ιτέας με το χιόνι να ξεκινά στο ύψος του Σκαμνού, ωστόσο η βροχή που προηγήθηκε και οι παρεμβάσεις των μηχανημάτων δεν έχει επιτρέψει να πιάσει ο δρόμος. Χιονόπτωση επικρατεί και γύρω από το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού που υποδέχτηκε φρέσκο χιόνι, χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα από Αράχωβα, Επτάλοφο ή από Αμφίκλεια, Πολύδροσο για την προσέγγισή του.

Τέλος βροχόπτωση έχουμε στο μεγαλύτερο μέρος του εθνικού δικτύου στη Φθιώτιδα,

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www. astynomia.gr ,καθώς και στο τηλέφωνο 2231032246 της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Φθιώτιδας.

Λέσβος

Χιονίζει στα περισσότερα ορεινά χωριά της Λέσβου ενώ αναμένεται επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα.

Συγκεκριμένα χιονίζει σε Αγιάσο, Σκούταρο, Φίλια, Μανταμάδο, Ανεμωτιά, Σκαλοχώρι, Βατούσα, Άγρα, Μεγαλώχορι, Παλαιοχώρι, Βαφειο, Αμπέλικο αλλά και χαμηλότερα.

Οι αρχές συνιστούν οι μετακινήσεις να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή στα χωριά της δυτικής, βόρειας και κεντρικής Λέσβου αν και για την ώρα η κατάσταση στο οδικό δίκτυο είναι πολύ καλή.

Χιονόνερο στην Αράχωβα.

Ασθενής είναι σήμερα Χριστούγεννα η χιονόπτωση στην πόλη της Αράχωβας

Η πρόσβαση στο Λιβαδι Αράχωβας δεν απαιτεί αλυσίδες ακόμη.

Όμως λίγα χιλιόμετρα μετά το τέλος του οικισμού Λιβάδι Αράχωβας χρειάζονται αλυσίδες για τους επισκέπτες προς Παρνασσό και Επτάλοφο.

Πάρνηθα

Πυκνό χιόνι πέφτει και στην Πάρνηθα!

Οδηγίες προστασίας από τη ΓΓΠΠ

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

Πηγές: trikalavoice.gr, Arahovameteo.gr,  LesvosPost.com,  lamiareport.gr,  Φλαμπούρι -  Ορεινό καταφύγιο Πάρνηθας