Μέρα αποφάσεων σήμερα Παρασκευή για το μέλλον του 13ου και 14ο μισθού στο Δημόσιο, μιας και – από τις 10 περίπου το πρωί – συζητείται στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η περικοπή του δώρου Χριστουγέννων, του δώρου Πάσχα και του δώρου θερινής άδειας των δημοσίων υπαλλήλων.

Υπενθυμίζεται ότι το Στ' Τμήμα έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος θερινής άδειας των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ με σειρά αποφάσεων.

Λόγω της αντισυνταγματικότητας παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία θα αποφανθεί εάν είναι συνταγματικές ή όχι οι περικοπές των τριών εν λόγω επιδομάτων.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των συμβούλων Επικρατείας, οι επίμαχες περικοπές που έγιναν με τον νόμο 4093/201 2 αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο η Ολομέλεια να επαναλάβει το σκεπτικό της απόφασης του ΣΤ΄ Τμήματος, κρίνοντας ταυτόχρονα περιορισμένη την αναδρομικότητα μόνο σε όσους έχουν προσφύγει δικαστικά.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει σε μπαράζ εκατοντάδων χιλιάδων αγωγών εργαζομένων, με ότι αυτό συνεπάγεται για το κόστος που θα επωμιστούν αλλά και την ταλαιπωρία.

Από την πλευρά τους η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας ταυτόχρονα και την κρίση τσυ ΣτΕ για τις διατάξεις του νόμου Κατρουγκαλου, η οποία άλλωστε θα καθορίσει και το εύρος της αναδρομικότητας των περικοπών.

Αν θα είναι δηλαδή από τη δημοσίευση της απόφασης του Ιουνίου του 2015 (για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές) και μέχρι σήμερα, ή μέχρι τον Μάιο του 2016 όταν δηλαδή μπήκε σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου (αναδρομικά δηλαδή ενός έτους).