Τα φυσικά έλατα που κόσμησαν τις ημέρες των γιορτών τα σαλόνια των σπιτιών των κατοίκων της Θεσσαλονίκης θα μετατραπούν σε πέλετ, εδαφοβελτιωτικό υλικό, μοριοσανίδες, κ.α.

Με σύνθημα «κανένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στον ΧΥΤΑ», ενεργοποιείται, αμέσως μετά τις γιορτές και για πρώτη φορά σε πανελλήνιο επίπεδο η δράση που ανέλαβαν από κοινού το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ), με την αισιοδοξία ότι το εγχείρημα με την αξιοποίηση των ξεραμένων μετά τις γιορτές δένδρων, θα ακολουθήσουν και άλλες περιφέρειες της χώρας.

Ο επικεφαλής του ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε αισιόδοξος για την επιτυχία του εγχειρήματος και κάλεσε τους Θεσσαλονικείς να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για αξιοποίηση των φυσικών ελάτων που κοσμούν τις γιορτινές μέρες τα σαλόνια των σπιτιών τους. 

«Να μην γίνουμε και φέτος μάρτυρες θλιβερών εικόνων, με νεκρά χριστουγεννιάτικα δέντρα στοιβαγμένα έξω από τους κάδους σκουπιδιών», είπε, καλώντας ιδιώτες επιχειρηματίες να παραλάβουν δωρεάν τα πριονίδια που θα προκύψουν από το θυρυματισμό των δένδρων για την παραγωγή πέλετ. Όπως εξήγησε ο κ. Γεράνης, μοναδική υποχρέωσή τους θα είναι ένα μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις πέλετ να τα διαθέσουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μέσω των Δήμων της περιοχής τους.

«Ελπίζω του χρόνου το όλο εγχείρημα να βρει και άλλους μιμητές στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Γεράνης, εξηγώντας ότι ότι από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας οι δήμοι πρέπει να ενημερώσουν τους δημότες τους για τις τοποθεσίες στις οποίες θα πρέπει να αφήσουν τα φυσικά έλατα που χρησιμοποίησαν. Έκανε επίσης γνωστό ότι είναι αρμοδιότητα των δήμων να βγάλουν από τις βάσεις των φυσικών ελάτων τα καρφιά που υπάρχουν, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι ζημιές στα μηχανήματα που θα τα μετατρέψουν σε πριονίδια. Στη συνέχεια, αφού προηγηθεί συνεννόηση με τα δασαρχεία Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά και Σταυρού, θα επιλεγούν οι χώροι συγκέντρωσής τους, έτσι ώστε να «πιάσουν» δουλειά τα μηχανήματα του ΦΟΣΔΑ που θρυμματίζουν τα δέντρα τα οποία στη συνέχεια θα μπορούν να διασπείρονται ακόμα και ως εδαφοβελτιωτικό υλικό. 

Ο ΦΟΣΔΑ δίνει χρονικό περιθώριο από τις 10 Ιανουαρίου 2019 έως και το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου να συγκεντρωθούν όλα τα φυσικά έλατα στους χώρους που θα αποφασιστούν.

Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει τις κάτωθι δράσεις:

  • Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας δεν θα δεχτεί κανένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ενώ οι δήμοι της ΠΕ Θεσσαλονίκης θα μεριμνήσουν για την εναλλακτική αξιοποίηση των δέντρων μετά την εορταστική περίοδο.
  • Πρώτο βήμα είναι η ενημέρωση των δημοτών για τις συγκεκριμένες ημέρες και ώρες - μετά τις εορτές - κατά τις οποίες θα γίνει συλλογή των δέντρων, ώστε αυτά να μη μένουν για μέρες δίπλα στους κάδους.
  • Τα δέντρα θα θρυμματιστούν από τους ΟΤΑ, με συνέργειες είτε μεταξύ τους είτε με τον ΦΟΔΣΑ είτε με κατάλληλους αναδόχους
  • Η διάθεση των θρυμματισμένων υπολειμμάτων θα γίνεται ως εδαφοβελτιωτικό σε δασικές περιοχές, κατά κύριο λόγο αναδασωτέες, σε συνεργασία με τα δασαρχεία Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά και Σταυρού, τα οποία θα υποδείξουν τις περιοχές. Τα θρυμματισμένα υπολείμματα μπορούν να αξιοποιηθούν επίσης και σε άλλες χρήσεις, όπως παραγωγή pellets, βιοκαυσίμων, δευτερογενών υλικών, π.χ. μοριοσανίδων κλπ., από αδειοδοτημένες επιχειρήσεις.