Σε συνέντευξη Τύπου του ΚΕΕΛΠΝΟ οι επιστήμονες τόνισαν τη σημασία του εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας ότι από τα κρούσματα, πολύ μικρό ποσοστό ήταν εμβολιασμένοι παρότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων ανήκε σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 165 ασθενείς από επιπλοκές του ιού της γρίπης.

Από τους 39 νεκρούς, οι 37 είναι ενήλικες ηλικίας από 25 έως 90 ετών ενώ τα παιδιά είναι ένα πέντε ετών και ένα βρέφος λίγων μηνών.

Το βρέφος έπασχε από σοβαρό νόσημα, άσχετο από τη γρίπη. Το παιδάκι είχε γεννηθεί με μικρογναθία, με αποτέλεσμα εξαιτίας του εκ γενετής προβλήματος να έχει μόνιμη τραχειοστομία. 

Την Πέμπτη στα Χανιά, ένας άνδρας που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου άφησε την τελευταία του πνοή μετά από επιπλοκές που προκάλεσε στην υγεία του η γρίπη Η1Ν1.

Ο άνδρας είχε επιβαρυμένη υγεία, καθώς έπασχε από νοσογόνο παχυσαρκία, καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ωστόσο έπειτα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας κατέληξε αφού νόσησε και από τον ιό της γρίπης.

Πρόκειται για τον δεύτερο θάνατο ατόμου που νόσησε με Η1Ν1 στα Χανιά. Υπενθυμίζεται οτι τα μεσάνυχτα της 26ης Ιανουαρίου, κατέληξε στην ΜΕΘ ένας 36χρονος Χανιώτης, έπειτα από επιπλοκές που προκάλεσε η γρίπη στην υγεία του.

«Καμπανάκι» από το υπουργείο Παιδείας

Με εγκύκλιο το υπουργείο Παιδείας δίνει οδηγίες για την πρόληψη της εποχικής γρίπης. Σημειώνεται ότι 26 παιδιά νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Παιδών και το Νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού εκ των οποίων το 80% νοσούν.

Ολόκληρη η εγκύκλιος:

Με αφορμή ερωτήματα σχετικά με την εμφάνιση της εποχικής γρίπης, συστήνονται στις σχολικές μονάδες οι ακόλουθες οδηγίες με σκοπό την πρόληψη της εξάπλωσής της:

1.Παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης αναμένουν, σε χώρο όπου δε θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.

2.Συστήνεται για την αποφυγή της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής, όπως: 

-Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

-Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

-Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση στους κάδους απορριμμάτων.

-Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα. 

-Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρούνται και από το προσωπικό των κυλικείων.

Παρακαλούνται οι Διευθυντές σχολικών μονάδων να ενημερώσουν την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων)