Με κεντρικό σύνθημα «όχι στο νέο μνημονιακό αντιλαϊκό προϋπολογισμό», μέλη της ΑΔΕΔΥ συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κοραή και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη Βουλή.

«Η σημερινή συγκέντρωση που κηρύξαμε ενόψει της ψήφισης του Προϋπολογισμού, είναι για να διαμαρτυρηθούμε για την μνημονιακή συνέχιση των Προϋπολογισμών, παρόλο που, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, έχουμε βγει από τα μνημόνια κι είναι ο πρώτος μη μνημονιακός Προϋπολογισμός», επισήμανε μεταξύ άλλων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Πάιδας. Καταλήγοντας σημείωσε : «Έχουμε να πούμε, ότι δεν γίνεται να χαρακτηριστεί, έτσι από την στιγμή που εξετάζοντας τα νούμερα και τους αριθμούς, βλέπουμε ότι έχουμε μειώσεις δαπανών καταγεγραμμένες και για την παιδεία και για την υγεία, όπως και μειώσεις δαπανών και για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων».

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ. Με κεντρικό σύνθημα «απαντάμε στον αντιλαϊκό Προϋπολογισμό. Μπροστά οι δικές μας ανάγκες» μέλη του ΠΑΜΕ και εργατικών συνδικάτων συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Ομόνοια και κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή. Όπως αναφέρει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κλιμακώνει την επίθεση της μέσα από την ψήφιση στη Βουλή ενός σκληρού, ταξικού, αντιλαϊκού Προϋπολογισμού για το 2019. Ο πρώτος τάχα «μεταμνημονιακός» Προϋπολογισμός που συζητιέται αυτές τις μέρες, εμπεριέχει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα των τριών μνημονίων, προσθέτει νέα. Παίρνει δέκα από τους φτωχούς και δίνει ένα ψίχουλο στους πιο εξαθλιωμένους με την προϋπόθεση ότι έχουν πιαστεί τα ματωμένα πλεονάσματα».

Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και στη Θεσσαλονίκη

Συλλαλητήριο ενάντια στον προϋπολογισμό του 2019 που κατατέθηκε στη Βουλή, πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ και στο άγαλμα Βενιζέλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στην ομιλία του το μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, Γιάννης Κουρμούλης, υποστήριξε ότι και με τον προϋπολογισμό του 2019 συνεχίζονται οι επιβαρύνσεις και «οι αυξήσεις εισφορών για τα λαϊκά στρώματα», ενώ «μειώνονται οι δαπάνες για κοινωνικές παροχές προς τους εργαζόμενους και η κρατική εισφορά προς τα ασφαλιστικά ταμεία». Ταυτόχρονα, διατύπωσε τα αιτήματα του ΠΑΜΕ για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, αύξηση των συντάξεων και αναπλήρωση των απωλειών των εισοδημάτων των τελευταίων χρόνων εξαιτίας των μνημονίων, σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους, κ.α.

Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης, από την πλατεία Αριστοτέλους και την οδό Μητροπόλεως με κατάληξη την πλατεία Αγίας Σοφίας.