Μεγαλύτερο θέλουν οι διοργανωτές να αποδειχθεί το σημερινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών από εκείνο της 4ης Φεβρουαρίου 2018.

Η «Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας» εκτιμά ότι 150.000-200.000 άνθρωποι θα έρθουν στο Σύνταγμα με λεωφορεία και ότι τα λεωφορεία από τη Βόρεια Ελλάδα θα είναι 3.000.

Το συλλαλητήριο θα αρχίσει στις 14:00 και θα ισχύσουν ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Δεκάδες λεωφορεία είχαν ναυλωθεί μόνο μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, έπειτα από πρωτοβουλίες τουριστικών γραφείων, φορέων και ιδιωτών.

Η «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας» επικέντρωσε ιδιαίτερα τις προσπάθειές της και στην Αθήνα προκειμένου να υπάρξει δυναμική παρουσία και των κατοίκων της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής Μιχάλη Πατσίκα γίνεται μια προσπάθεια να βρεθεί στην εξέδρα των ομιλητών και η τραγουδίστρια Αφροδίτη Μάνου.

Ισχυρά τα μέτρα ασφαλείας – Κλειστοί δρόμοι, drones και ελικόπτερα

Αυξημένα μέτρα προστασίας, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, έχουν σχεδιάσει οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να διεξαχθεί με απόλυτη ασφάλεια το συλλαλητήριο της Κυριακής. 

Περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί, ελικόπτερο της Αστυνομίας και drones θα επιστρατευθούν προκειμένου το συλλαλητήριο να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα και εντάσεις. Στην τελευταία σύσκεψη, αργά το απόγευμα της Παρασκευής στη ΓΑΔΑ, αποφασίστηκε ότι τα μέτρα πρέπει να είναι αυστηρά ώστε την Κυριακή όσοι θέλουν να διαδηλώσουν να το κάνουν απερίσπαστα χωρίς οποιαδήποτε στιγμή να κινδυνέψουν να βρεθούν σε σημεία έντασης. 

Βασικός άξονας των μέτρων είναι σε καμία περίπτωση να μην έρθουν σε επαφή όσοι θα βρίσκονται στο συλλαλητήριο του Συντάγματος με ομάδες αντιεξουσιαστών που θα επιχειρήσουν να κάνουν αντισυγκέντρωση στις 13:00 μμ στα Προπύλαια. Έτσι θα δημιουργηθούν ειδικές ζώνες-φραγμοί, δηλαδή φραγμοί, με κλούβες των ΜΑΤ και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τόσο στην οδό Πανεπιστημίου, στο ύψος της Εδουάρδου Λω, όσο και σε άλλα σημεία. 

Κυβερνητικά κτήρια και στόχοι υψηλού κινδύνου θα φυλάσσονται επί 24ωρου βάσεως ενώ θα ενεργοποιηθεί στο έπακρο το δίκτυο πληροφοριών της Ασφάλειας

Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ και εμπνευστές του σχεδίου ασφαλείας, κατέληξαν σε τρεις μεγάλους υπαίθριους χώρους (ΟΑΚΑ, Μπατμικτον και Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας), όπου θα σταθμεύσουν και θα φυλάσσονται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν από την περιφέρεια τον κόσμο που θα θέλει να πάρει μέρος στο συλλαλητήριο του Συντάγματος.

Λόγω του συλλαλητηρίου η Τροχαία προχωρά σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις: απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση από τις 22:00 (19/1) και διακόπτεται η κυκλοφορία από τις 06:00 (20/1) στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου της Αθήνας (Πλατεία Συντάγματος, Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών κ.λπ.). Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Παράλληλα, από τις 10:00 θα κατεβάσουν ρολά οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια. Οι συρμοί θα διέρχονται από τους συγκεκριμένους σταθμούς χωρίς να πραγματοποιούνται στάσεις. 

Γνωστοί καλλιτέχνες ζητούν δημοψήφισμα

Η γνωστή ερμηνεύτρια, στιχουργός και συνθέτης, Αφροδίτη Μάνου, μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Facebook ενημερώνει για τη συλλογή υπογραφών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με την κυρία Μάνου, ο μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος, οι τραγουδιστές Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιάννης Κότσιρας, Μανώλης Μητσιάς, ο ηθοποιός Θοδωρής Αθερίδης, ο σεναριογράφος και ηθοποιός Μιχάλης Ρέππας, η δημοσιογράφος, Σεμίνα Διγενή και άλλοι, ζητούν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Επιστολή Θεοδωράκη στους βουλευτές για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Μην προχωρήσετε στο έγκλημα

Επιστολή προς τους 300 βουλευτές για τη Συμφωνία των Πρεσπών στέλνει ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο κ. Θεοδωράκης καλεί τους βουλευτές να μην προχωρήσουν στο «έγκλημα αυτό σε βάρος της Ελλάδας», στην επιστολή του που δημοσιεύεται στα «Νέα».

«Η ψήφος του ελληνικού λαού δεν έδωσε σε κανέναν εν λευκώ εξουσιοδότηση για χειρισμό του θέματος αυτού κατά το δοκούν» γράφει ο Μίκης Θεοδωράκης, ενόψει του συλλαλητηρίου κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών που θα γίνει την Κυριακή.

Ο Μίκης Θεοδωράκης ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος κάνοντας λόγο για μεγάλους κινδύνους για το μέλλον της Ελλάδας.