Κατά την παρουσίαση της υπόθεσης στη ΓΑΔΑ, ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Γιώργος Κανέλλος, ανέφερε ότι «μετά από τη συνεργασία που αναπτύχθηκε με την ομόλογη Τουρκική Υπηρεσία, προέκυψε η μεταφορά, μέσω θαλάσσης, εμπορευματοκιβωτίου (container) με περιεχόμενο ράβδους μολύβδου, το οποίο είχε ξεκινήσει στις 15 Δεκεμβρίου 2018, με εταιρεία διεθνών μεταφορών, από την Λατάκεια Συρίας με προορισμό την Κροατία και ενδιάμεσο σταθμό το Λιμάνι του Πειραιά». 

Αξιοποιώντας τη σχετική πληροφόρηση, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε έλεγχο του container στην περιοχή του Ικονίου Περάματος, με τη συνδρομή κατά περίπτωση του Λιμενικού, των Τελωνειακών Αρχών και του ΣΔΟΕ. Από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, βρέθηκαν κατανεμημένες σε 24 παλέτες, 544 ράβδοι μολύβδου, εντός των οποίων μεγάλη ποσότητα συνθετικών ναρκωτικών (captagon). Μέχρι στιγμής έχει ελεγχθεί το 1/3 των ράβδων και έχει κατασχεθεί ποσότητα περίπου 1.000.000 δισκίων. 

Τέλος, σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ. οι πλάκες μολύβδου χρησιμοποιούνται ως αντιοξειδωτικά σε πλοία και αποτελούν ιδανικό μέσο για την απόκρυψη ναρκωτικών, καθώς δεν είναι διαπερατές από συσκευές X-Ray.