Το πρόγραμμα «χρυσή βίζα» επιτρέπει την χορήγηση άδειας διαμονής σε επενδυτές που δαπανούν τουλάχιστον 250.000 ευρώ για την αγορά ακίνητης περιουσίας στην χώρα μας, όμως στην πράξη έχει οδηγήσει στην εκδίωξη ενοικιαστών για την μετατροπή διαμερισμάτων σε AirBnB, αναφέρει η Telegraph.

Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει πως σε περιοχές της Αθήνας και της επαρχίας το 81% με 95% των ενοικιαζόμενων σπιτιών είναι Airbnb ενώ την τελευταία διετία τα ενοικιαζόμενα στην πλατφόρμα έχουν αυξηθεί από 9.000 σε 129.000.

Σύμφωνα με την Telegraph, οι περισσότεροι επενδυτές που έχουν «χρυσή βίζα» είναι Κινέζοι και Ρώσοι. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι σε έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρεται πως η Ελλάδα προσφέρει μία από τις φθηνότερες ευκαιρίες στην ΕΕ και συνεπώς προσελκύει το ενδιαφέρον επίδοξων αγοραστών.

Είκοσι κράτη-μέλη της ΕΕ διαθέτουν επί του παρόντος προγράμματα που προσφέρουν άδεια παραμονής έναντι επενδύσεων, σύμφωνα με την Κομισιόν. Τρεις χώρες, η Κύπρος, η Μάλτα και η Βουλγαρία, προσφέρουν διαβατήριο, δηλαδή υπηκοότητα, σε μεγάλους επενδυτές.