Ο εκρηκτικός μηχανισμός αποτελούνταν από δύο μπουκάλια με εύφλεκτο υγρό τα οποία ήταν δεμένα με ταινία και πάνω τους ήταν προσαρμοσμένη μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης, καλώδια και ένα ρολόι. Ο νεωκόρος της εκκλησίας, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σκουφά και Λυκαβηττού, εντόπισε το ύποπτο κουτί όταν προσήλθε στο ναό για τον ανοίξει και ειδοποίησε το Κέντρο της Άμεσης Δράσης.

Ο αστυνομικός του Α.Τ. Εξαρχείων που τραυματίστηκε, βρίσκεται ακόμη στο 401 ΓΣΝΑ για πρώτες βοήθειες. Σύμφωνα με πληροφορίες του έγινε καθαρισμός από θραύσματα που είχε στο πρόσωπο μετά την έκρηξη, ενώ έχει κι ένα μικρό αιμάτωμα στο μάτι. Σε κάθε περίπτωση παραμένει στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Τα υπολείμματα του εμπρηστικού μηχανισμού έχουν μεταφερθεί στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., ενώ οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εκτιμούν ότι πιθανότατα πρόκειται για νέα γενιά τρομοκρατών που πειραματίζεται.

Αυτό, πάντως, που προκαλεί μεγάλη ανησυχία είναι το γεγονός ότι δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, παρότι πρόκειται για πολυσύχναστο σημείο όπου εκείνη την ώρα περνά αρκετός κόσμος.