Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η τοποθέτηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σχετικά με το ζήτημα των προτάσεων για τον επανακαθορισμό των σχέσεων εκκλησίας – κράτους. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος που θα συγκληθεί για τον μήνα Νοέμβριο θα παίρνει θέση και για τις προτάσεις της κυβέρνησης στη Βουλή στο πλαίσιο της επικείμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου πάντως, ξεκαθαρίζει ότι οι θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδας, πάνω στο ζήτημα το οποίο και χαρακτηρίζει εξαιρετικά πολύπλοκο, ευαίσθητο και πολυδιάστατο, «είναι σαφείς, αναλυτικές και ξεκάθαρες και αποτυπώνονται στα σχετικά ανακοινωθέντα της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της 4ης Οκτωβρίου 2017 και της 4ης Οκτωβρίου 2018.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εισήγησης του μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κυρίλλου με θέμα «Μελετώμενες συνταγματικές αλλαγές και οι θέσεις της Εκκλησίας μας», την οποία παρουσίασε στην τρίτη τακτική συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της 4ης Οκτωβρίου 2018, είχε υπογραμμίσει, μεταξύ άλλων, ότι «Το καθεστώς των διακριτών ρόλων Εκκλησίας - Πολιτείας με το νέο Σύνταγμα της Μεταπολιτεύσεως του 1975 είναι σαφέστατα οριοθετημένο για τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας. Η ιστορική εμπειρία των 43 ετών εφαρμογής του κατά την νεότερη αυτή περίοδο αποδεικνύει ότι η νομική αυτή κατάσταση δεν έβλαψε ούτε την ελληνική κοινωνία ούτε τα δικαιώματα των άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων».