Ένα ανδρόγυνο, 45άρηδες και οι δύο, συνελήφθησαν έπειτα από έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με αστυνομικούς της αντίστοιχης Υπηρεσίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για υπόθεση πώλησης αρχαίων νομισμάτων μέσω διαδικτύου.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για παράβαση του Νόμου «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και του Νόμου «Περί όπλων». Οι Αρχές, νωρίς το πρωί της Τετάρτης 31 Οκτωβρίου, κατέσχεσαν σε κατάστημα εταιρείας ταχυμεταφορών στη Θεσσαλονίκη, τρία (δέματα (2 με στοιχεία αποστολέα του 45χρονου και 1 με στοιχεία αποστολέα της 45χρονης), που περιείχαν πέντε νομίσματα, για τα οποία είχε αναρτηθεί αγγελία πώλησης έναντι χρηματικού ποσού, σε σελίδα του διαδικτύου.

Πρόκειται για νομίσματα βυζαντινής εποχής (5ου - 12ου αιώνα μ.Χ.), τα οποία όπως γνωμάτευσε αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μίνι οπλοστάσιο στην κατοχή τους

Αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας, αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής, εντόπισαν και συνέλαβαν το ζευγάρι, ενώ έπειτα από έρευνα που ακολούθησε σε διαμέρισμα που κατοικείται περιστασιακά από τον 45χρνο και σε οχήματα που χρησιμοποιούσε το ζευγάρι, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 16 αρχαία νομίσματα τα οποία θα αποσταλούν και θα εξεταστούν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης,
  • 4 πιστόλια κρότου λάμψης,
  • 2 περίστροφα κρότου λάμψης,
  • 1 περίστροφο με τη θήκη του,
  • 127 φυσίγγια κρότου - λάμψης,
  • 3 φυσίγγια διαμετρήματος 32 mm και
  • 2 σπρέι πιπεριού.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.