Ως ύποπτοι φυγής στο εξωτερικό κρίθηκαν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, σύμφωνα με την εισαγγελέα Κατερίνα Τσιρώνη και την ανακρίτρια Διαφθοράς, Ηλιάνα Ζαμανίκα, που διέταξαν την προσωρινή κράτησή τους.

Μετά το τέλος των απολογιών, οι δικαστικοί λειτουργοί θεώρησαν πως το ζευγάρι έχει τη δυνατότητα φυγής στο εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος λόγος που φαίνεται να αναφέρεται στα εντάλματα της προφυλάκισης είναι το «ύποπτοι φυγής» λαμβάνοντας υπόψη τους πως το ζεύγος Παπαντωνίου «έχει άδεια παραμονής στην Ελβετία και μισθωμένη κατοικία εκεί».

Τόσο οι ανακριτές Διαφθοράς όσο και η εισαγγελική λειτουργός έκριναν πως από τη συνολικά 21 ωρών απολογητική λειτουργία δεν αποδομήθηκε από τους δύο υπόλογους το κατηγορητήριο που αναφέρεται στη νομιμοποίηση παράνομων εσόδων που φέρεται να έλαβε ο κ. Παπαντωνίου για τη σύμβαση εκσυχρονισμού των έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι δικαστικοί θεωρούν πως Παπαντωνίου-Κουράκου είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων καθώς πιθανολογούν ότι έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε ενέργειες νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων.

Στο σκεπτικό προφυλάκισης, ο τρίτος λόγος είναι πως οι δύο κατηγορούμενοι δεν συναίνεσαν, κατά την άποψη των δικαστικών λειτουργών, στην άρση του τραπεζικού απορρήτου ή όταν συναίνεσαν, την αμφισβήτησαν.

Υπενθυμίζεται πως ο Γιάννος Παπαντωνίου θα μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού και η Σταυρούλα Κουράκου στον Ελαιώνα. Το ζευγάρι αρνήθηκε ενώπιον των ανακριτών ότι έλαβαν δώρα για να προωθήσει ο κ. Παπαντωνίου την υπογραφή της σύμβασης εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού στην γαλλική εταιρεία THALES, ωστόσο κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι.