Αποτελώντας παγκόσμιο αρχιτεκτονικό τοπόσημο, περιβαλλοντικό πρότυπο και παράλληλα μητροπολιτικό πολιτιστικό προορισμό, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι ήδη ένα κεντρικό σημείο αναφοράς για την Αττική και την Ελλάδα. 

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα με αφορμή τη συμπλήρωση του μισού της θητείας του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανέλυσε πώς το όραμα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που με τόσο αριστοτεχνικό τρόπο υλοποίησε ο Renzo Piano, η δημιουργία δηλαδή ενός δημόσιου χώρου ανοιχτού σε όλο τον κόσμο, υλοποιείται καθημερινά.

Από τον Φεβρουάριο του 2017, όταν παραδόθηκε στην Ελληνική Πολιτεία ως δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) μέχρι και σήμερα, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει ήδη κερδίσει με εμφατικό τρόπο τρία βασικά στοιχήματα:

  • Την επισκεψιμότητα: ενώ η πιο αισιόδοξη αρχική πρόβλεψη μιλούσε για 700.000 επισκέψεις/έτος, το 2017 οι επισκέψεις ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια, ενώ το 2018, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου έχουν ήδη φτάσει τα 3,4 εκατομμύρια. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Νίκος Μανωλόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Οι κάτοικοι της Αττικής έρχονται και ξανάρχονται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, επιβραβεύοντας τη δημιουργία ενός χώρου υψηλής αισθητικής και πολιτισμού που τους προσφέρει πολλαπλές υπηρεσίες, με σεβασμό σε όλο ανεξαιρέτως το κοινό, με φροντίδα για τις ανάγκες του και με ασφάλεια.»
  • Την αποτελεσματική οικονομική διαχείριση: το οικονομικό αποτέλεσμα του 2017 ήταν κατά €2,3 εκατομμύρια καλύτερο από τον προϋπολογισμό του Επιχειρησιακού Σχεδίου που είχε κατατεθεί κατά την παράδοση του ΚΠΙΣΝ στο Δημόσιο, ενώ και το 2018 κινείται σε αντίστοιχα επίπεδα.
  • Τη διασφάλιση της μετάβασης και λειτουργίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) στο νέο τους σπίτι και της αξιοποίησης των τεράστιων νέων δυνατοτήτων που τους προσφέρει ο εγκατεστημένος εξοπλισμός στο ΚΠΙΣΝ.
  • Επιπλέον, από την 01/01/2017 ως και τις 30/09/2018, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 6.000 δωρεάν εκδηλώσεις και δράσεις, χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο παρέχει συνεχή και πολύπλευρη στήριξη. 

Το Δ.Σ. του ΚΠΙΣΝ εξέφρασε τη βαθιά του ευγνωμοσύνη στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στον πρόεδρό του κ. Ανδρέα Δρακόπουλο, στο Διοικητικό του Συμβούλιο και στους συνεργάτες του για την προσφορά του μοναδικού αυτού έργου στην Ελληνική Πολιτεία.

Όσον αφορά τα μελλοντικά σχέδια του ΚΠΙΣΝ, στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε ένα φιλόδοξο σχέδιο στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

  • Η εμβάθυνση του καλλιτεχνικού προγραμματισμού με παραγωγές μακράς πνοής και διεθνείς συνεργασίες με προϋποθέσεις για διεθνή καταγραφή και παρουσία, σε συνεργασία με την ΕΛΣ και την ΕΒΕ.
  • Η δημιουργία νέων «εστιών εμπειριών» στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος με αφετηρία την χριστουγεννιάτικη περίοδο, και απώτερο στόχο την ανάπτυξη site specific εγκαταστάσεων (installations).
  • Μετά την επιτυχία της έκθεσης της Σοφίας Βάρη, εντάσσονται στον προγραμματισμό του ΚΠΙΣΝ σαν μόνιμο στοιχείο, εκθέσεις γλυπτικής με έργα που εναρμονίζονται με το ύφος του χώρου.
  • Ο εμπλουτισμός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΚΠΙΣΝ με έμφαση στην συμμετοχή των παιδιών και των ατόμων άνω των 65 ετών, αλλά και ο σχεδιασμός καινούργιων προγραμμάτων για την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και συμμετοχικότητας των νέων.
  • Η ενίσχυση της ενεργού συμμετοχής του κοινού στις δραστηριότητες του ΚΠΙΣΝ. Έτσι για παράδειγμα, σχεδιάζεται πρόγραμμα καταγραφής και παρουσίασης της προφορικής ιστορίας, γενικής και πολιτιστικής,  των κατοίκων της Καλλιθέας, σε συνεργασία με τον δήμο Καλλιθέας.

Στη συνέντευξη Τύπου χαιρετισμό απηύθυναν, ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ως επικεφαλής του εποπτεύοντος υπουργείου του ΚΠΙΣΝ, ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η Λυδία Κονιόρδου, Πρόεδρος του ΚΠΙΣΝ, ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ και ο Γιώργος Κουμεντάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ.