Έτσι, κατόπιν σημερινής γνωμάτευσης του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων (Ε.Σ.Ε.) του ΕΟΦ, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο του Οργανισμού, ο τρόπος διάθεσης του προϊόντος  PLAQUENIL ορίζεται με «Περιορισμένη ιατρική συνταγή από ειδικό ιατρό. Ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία».

Στη χρήση της χλωροκίνης αναφέρθηκε και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών για τον κορονοϊό την Τετάρτη: «Η χλωροκίνη είναι διαδομένη για την ελονοσία. Χρησιμοποίείται και για ρευματολογικά νοσήματα. Διατίθεται και στην ελληνική αγορά. Γνωρίζω γιατί είμαι σε επικοινωνία με τους γιατρούς, όλοι όσοι νοσηλεύονται παίρνουν χλωροκίνη».

Οργισμένη ήταν αντίδραση και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) που ζητούσε η χλωροκίνη να χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή.

Συγκεκριμένα, ο ΠΦΣ με επιστολή του στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) ζητά «την χορήγηση με συνταγή φυλασσομένη επί διετία, όπως έχει γίνει για το TAMIFLU και για τα άλλα αντιϊκα φάρμακα».

Ο ΠΦΣ τονίζει ότι σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος πολύ σύντομα να μην μπορούν να προμηθευτούν το παραπάνω σκεύασμα, ασθενείς που το έχουν πραγματική ανάγκη και να διακόψουν τη θεραπεία τους με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία τους.