Η διαδικασία θα γίνεται με λήψη αίματος από εθελοντές δότες, οι οποίοι είχαν κόλλησαν τη νόσο, έγιναν καλά και τώρα έχουν ανοσία. Ακολούθως θα αφαιρείται το πλάσμα το οποίο περιέχει τα αντισώματα κατά του κορονοϊού και θα χορηγείται σε ασθενείς.

Όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Μεγάλης Δευτέρας, «τη διαδικασία και το πρωτόκολλο ενέκρινε η αρμόδια επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και θα αποτελεί το πρώτο εγχείρημα στη χώρα μας για θεραπεία με αντισώματα πολιτών που νόσησαν και έχουν ιαθεί».

Η κλινική μελέτη θα είναι φάσης ΙΙ και θα συντονίζεται από τον πρύτανη του ΕΚΠΑ και καθηγητή θεραπευτικής Θάνο Δημόπουλο.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, το εγχείρημα είναι δύσκολο καθώς πρέπει να επιλεχθούν ασθενείς που είχαν προσβληθεί από κορονοϊό και ιάθηκαν. Γι αυτό το λόγο πρέπει να δημιουργηθεί μητρώο ασθενών με COVID-19.

Οι ασθενείς που θα συμμετάσχουν στην μελέτη θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα πρέπει να έχουν νοσήσει και να είναι αρνητικοί στον μοριακό έλεγχο για 14 ημέρες, όπως επίσης και να έχουν αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν «ισχυρά αντισώματα», δηλαδή τα κύτταρά τους να έχουν αποδεδειγμένα δυνατή άμυνα απέναντι στον κορoνοϊό.

Η αξιοποίηση αντισωμάτων ασθενών που είχαν CΟVID-19, μελετάται σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα δεν σημαίνει ότι θα φέρει και αποτελέσματα. 

Θεραπεία στην Κίνα

Στις αρχές Απριλίου, Κινέζοι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζιάο Τονγκ της Σαγκάης και της κινεζικής εταιρείας China National Biotec Group Company Ltd της Γουχάν, ανακοίνωσαν πως δοκίμασαν πιλοτικά σε τρία νοσοκομεία τη θεραπεία με πλάσμα.

Συνολικά δέκα ασθενείς σε σοβαρά κατάσταση, ηλικίας 34 έως 78 ετών, λάμβαναν μία δόση 200 ml πλάσματος αίματος από άτομα που ανάρρωσαν. Το πλάσμα περιείχε υψηλά επίπεδα προστατευτικών αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού.

Μέσα σε μία έως τρεις μέρες από τη χορήγηση του πλάσματος, είχαν βελτιωθεί σημαντικά τα κλινικά συμπτώματα και των δέκα ασθενών, όπως ο πυρετός, ο βήχας, η δύσπνοια και ο πόνος στο στήθος. Οι ασθενείς επίσης εμφάνιζαν αυξημένα επίπεδα λεμφοκυττάρων, βελτιωμένη λειτουργία των πνευμόνων και του ήπατος, καθώς και μειωμένη φλεγμονή. Η θεραπεία μείωσε τη διάρκεια των συμπτωμάτων, τα επίπεδα οξυγόνου και την ταχύτητα μείωσης του ιικού φορτίου.

Τα επίπεδα των αντισωμάτων αυξήθηκαν ή παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα μετά τη χορήγηση του πλάσματος. Μετά από επτά μέρες, παρατηρήθηκε μέσω αξονικής τομογραφίας η αποκατάσταση σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό της βλάβης των πνευμόνων, ενώ δεν υπήρξαν σοβαρές παρενέργειες.

Πλάσμα σε ασθενείς στις ΗΠΑ 

Πλάσμα δίνουν και σε νοσούντες, στις ΗΠΑ.

Γιατροί στη Νέα Υόρκη, στο Χιούστον και στο Ρότσεστερ χρησιμοποιούν θεραπεία με πλάσμα.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της στις 24 Μαρτίου: «Είναι πιθανό ότι το πλάσμα, το οποίο έχει ληφθεί από ένα άτομο το οποίο έχει αναρρώσει πλήρως, περιέχει αντισώματα στον SARS-CoV-2 δηλαδή από τον ιό που προκαλεί τον COVID-19, μπορεί να είναι αποτελεσματικό κατά της μόλυνσης».