Οι δύο καταδικασμένοι πρωτοδίκως για ανθρωποκτονία από πρόθεση, Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος, ζήτησαν συγγνώμη για την πράξη τους και απέδωσαν τη δολοφονία σε διαπληκτισμό με το θύμα, υποστηρίζοντας ότι κινήθηκε απειλητικά εναντίον τους.

Για τους δύο καταδικασθέντες σε πρώτο βαθμό για πράξη με ρατσιστικό κίνητρο, όσα συνέβησαν τα ξημερώματα της 17η Ιανουαρίου 2013 στα Πετράλωνα, όταν συνάντησαν τον Λουκμάν να πηγαίνει με το ποδήλατο του στη δουλειά, ήταν «ένα λάθος».

Όπως ισχυρίζονται, ο νεαρός εργάτης έπεσε νεκρός μαχαιρωμένος επτά φορές εξαιτίας «ενός χαζού τσαμπουκά» που ξεκίνησε ο Λουκμάν, ο οποίος με το ποδήλατό του έκανε ελιγμούς και τους εμπόδιζε να περάσουν με τη μηχανή.

Μέσα στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα από αυτούς που παρακολουθούν τη διαδικασία, οι δύο κατηγορούμενοι είπαν πως ο 27χρονος εργάτης έκανε κεφαλοκλείδωμα στον Λιακόπουλο και εκείνος αμυνόμενος τον μαχαίρωσε αυθόρμητα, κινούμενος ενστικτωδώς.

Ο Λιακόπουλος αρνήθηκε και πάλι πως έχει σχέση με τη Χρυσή Αυγή, αποδίδοντας τα φυλλάδια της οργάνωσης που είχαν βρεθεί στο σπίτι του στην περιέργειά του να μάθει για «το νέο κόμμα» αλλά και στη χρηστικότητα που είχαν «για να σημειώνω τα αποτελέσματα στο "στοίχημα", γιατί τα περισσότερα ήταν τυπωμένα από τη μία μεριά».

Στην επισήμανση του εισαγγελέα πως ένας αστυνομικός από εκείνους που επιλήφθησαν της δολοφονίας είπε ότι οι κατηγορούμενοι έλεγαν «καλά του κάναμε, μπαίνουν οι αλλοδαποί στα σπίτια μας», ο Λιακόπουλος αρνήθηκε κάτι τέτοιο, επικαλούμενος άλλους αστυνομικούς που δεν το αναφέρουν.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος, Χρήστος Στεργιόπουλος, είπε απολογούμενος πως οι τρεις μαχαιριές που κατάφερε στον 27χρονο ήταν για εκφοβισμό γιατί το θύμα είχε πιαστεί στα χέρια με τον Λιακόπουλο. «Ήταν από πάνω από το Λιακόπουλο σκυμμένος. Αφησέ τον, του λέω αλλά δεν τον άφηνε. Βγάζω το μαχαίρι από τη σέλα της μηχανής. Τον ακουμπάω με το μαχαίρι χωρίς καθόλου δύναμη» σημείωσε.

  • Πρόεδρος: Πώς ερμηνεύετε το συμβάν;
  • Κατηγορούμενος: Θίχτηκε και παρεξηγήθηκε. Ζητάμε συγγνώμη από την οικογένεια του θύματος. Δεν το είχαμε σχεδιάσει, λάθος μας ήταν.
  • Πρόεδρος: Με το μαχαίρι τι θέλατε να κάνετε; Γιατί το βγάλατε;
  • Κατηγορούμενος: Δεν ήθελα να τον τραυματίσω.
  • Πρόεδρος: Γιατί δεν χρησιμοποιήσατε τα χέρια σας;
  • Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω, λάθος μου.
  • Εισαγγελέας: Πιστεύετε αντέχει ο ισχυρισμός σας; Το θύμα κάνει τσαμπουκά στον δρόμο με βρισιές, ενώ πάει χαράματα για μεροκάματο στη λαϊκή για 20 ευρώ;
  • Κατηγορούμενος: Θίχτηκε προφανώς... Μας έβρισε.

Σημειώνεται, πως οι δύο ισοβίτες δικάζονται παράλληλα ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 22 Μαρτίου, οπότε αναμένεται να υποβάλει πρόταση ο εισαγγελέας έδρας.