Δεν αρνήθηκαν την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου οι περισσότεροι οφειλέτες που έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη.

Συνολικά στον νόμο Κατσέλη έχουν προσφύγει 180.000 δανειολήπτες και οι εκκρεμείς υποθέσεις ξεπερνούν τις 150.000. Οι οφειλές που καλύπτονται πίσω από το προστατευτικό πλαίσιο ανέρχονται σήμερα  σε 18 δισ. ευρώ.

Ο νόμος προβλέπει πως στην περίπτωση που κάποιος εναντιωθεί στην άρση του απορρήτου του χάνει αυτόματα την προστασία του νόμου, ήτοι ξεπαγώνουν όλα τα αναγκαστικά μέτρα, όπως η κατάσχεση λογαριασμών ή ο πλειστηριασμός του ακινήτου του.

Αν και ο δανειολήπτης που έχει υπαχτεί στο νόμο δεν στερείται του δικαιώματος να ρυθμίσει τις οφειλές του βάσει της δικαστικής οδού και της λύσης που θα προτείνει το αρμόδιο Ειρηνοδικείο, ωστόσο χάνει μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του, την προστασία από κάθε είδους αναγκαστικό μέτρο που μπορεί να ασκήσει ο πιστωτής.

Αυτό που διαπιστώθηκε είναι πως οι περισσότεροι οφειλέτες που έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη δεν αρνήθηκαν την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου.

Αυτό κατέδειξε πως η μόνιμη επωδός πως το 30% όσων υπάχθηκαν στο Νόμο Κατσέλη είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές που είτε μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και δεν το κάνουν είτε προσέφυγαν στον νόμο παρά το γεγονός ότι δεν δικαιούνται προστασίας, δεν ισχύει.

Πάντως, η άρση του τραπεζικού απορρήτου για ακόμη μια φορά έδειξε πως σε Διοίκηση και τράπεζες επικρατεί πραγματική σύγχυση, καθώς ένα μήνα μετά την λήξη της σχετικής προθεσμίας, ούτε το υπουργείο Δικαιοσύνης, ούτε τα τραπεζικά ιδρύματα μπορούν να δώσουν ένα ακριβή αριθμό για το πόσοι αρνήθηκαν έως τις 15 Σεπτεμβρίου την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου και πόσοι την αποδέχθηκαν.