Τη γραμμή της αοριστίας φαίνεται να ακολουθεί ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς αναφορικά με την παροχή πιθανών χρηματοδοτικών παραχωρήσεων στην Ελλάδα, όπως σημειώνει σε σχετικό δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung περγράφοντας το πλαίσιο που επικράτησε στη συνεδρίαση της επιτροπής Προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής. 

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνεδρίασης ο Σολτς, «σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που μιλούσε πάντοτε με ορμητικότητα», περιορίστηκε σε συγκρατημένες, γενικόλογες εξηγήσεις». Στην πραγματικότητα σύμφωνα με την εφημερίδα, «δεν γνωρίζουμε εάν ο υπουργός πράγματι δεν έχει λάβει ακόμη αποφάσεις, για παράδειγμα σχετικά με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη ή στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ή εάν ενδεχομένως οι ασαφείς δηλώσεις οφείλονταν σε σκέψεις τακτικής».

Σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung «πολλοί δεν μπορούν να πιστέψουν τον ισχυρισμό του Όλαφ Σολτς ότι δεν έχει λάβει αποφάσεις. Πολύ περισσότερο εκτιμούν ότι ο υπουργός θέλει να μεταθέσει το χρονικό σημείο επίδοσης των εγγράφων που ζητεί η γερμανική αντιπολίτευση. Σύμφωνα με απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, η κυβέρνηση πρέπει να κοινοποιεί τα έγγραφα και να ενημερώνει το κοινοβούλιο όταν έχει διαμορφώσει τις απόψεις της. Όταν λέει ο Σολτς ότι "ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τίποτα" αυτή η υποχρέωση βεβαίως δεν υφίσταται».

Λιτότητα εκ νέου για την Ελλάδα

Ο γερμανικός Τύπος αναπαράγει την είδηση της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου από την ελληνική βουλή για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης. Ειδικότερα, από την πλευρά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung κάνει λόγο για «νέο πακέτο λιτότητας για την Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι «να ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της τελευταίας δανειακής δόσης». Μεταξύ των αλλαγών, σημειώνει η FAZ, «συγκαταλέγονται περικοπές συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου ορίου στα εισοδήματα και μια νέα βάση υπολογισμού για τον φόρο ακινήτων», ενώ παραπέμποντας στο προσεχές Eurogroup της 21ης Ιουνίου τονίζει πως « η Ελλάδα πρόκειται να λάβει ακόμη ένα ποσό δανείου ύψους 10 έως 15 δις ευρώ».