Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, εμφανίστηκε πρόθυμος να επιβάλει δασμούς σε όλα τα κινεζικά προϊόντα, αν χρειαστεί.

«Είμαι έτοιμος και για τα 500 δισ.», δήλωσε ο πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξής τους στο CNBC.

Ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε στον αριθμό των κινεζικών εξαγωγών στις ΗΠΑ, 505,5 δισ δολ για το 2017, σε σύγκριση με τα 129,9 δισ δολ που οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήγαγαν στην Κίνα.

Μέχρι στιγμής η Αμερική έχει επιβάλει δασμούς στα 34 δισ. από τις κινεζικές εισαγωγές, κίνηση στην οποία η Κίνα απάντησε με αντίποινα.

«Δεν το κάνω αυτό στο πλαίσιο πολιτικής. Το κάνω για το καλό της χώρας μας», δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ. «Έχουμε εξαπατηθεί από την Κίνα για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «επωφελούνται» σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της εμπορικής και νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο, είπε ότι δεν αύξησε τους δασμούς από κακή βούληση προς την Κίνα.

«Δεν θέλω να φοβούνται, θέλω να πάνε καλά», είπε. «Μου αρέσει πολύ ο Πρόεδρος Xi, αλλά ήταν πολύ άδικο για τις ΗΠΑ».

Ο Τραμπ επίσης είπε πως κάποιοι Κινέζοι αξιωματούχοι τον ενημέρωσαν ότι με κανέναν από τους προηγούμενους ηγέτες των ΗΠΑ δεν είχαν ποτέ πρόβλημα, μέχρι που ήρθε αυτός, οπότε και έχουν κάτι παραπάνω από πρόβλημα.