Τη διαδοχή του Τζακ Μα από τον γενικό διευθυντή Ντάνιελ Ζανγκ στην προεδρία του διοικητικού συμβουλίου ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο κινεζικός κολοσσός του διαδικτυακού εμπορίου, Alibaba. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η διαδοχή θα γίνει από 10 Σεπτεμβρίου 2019, με τον Τζακ Μα να συνεχίζει τα καθήκοντά του ως εκτελεστικός πρόεδρος για τους επόμενους 12 μήνες, στο πλαίσιο της ομαλής μετάβασης στην προεδρία του Ζανγκ.

Σε επιστολή προς τους πελάτες και τους μετόχους της Alibaba, ο Μα δήλωσε ότι η μετάβαση «καταδεικνύει ότι η Alibaba εντάχθηκε στο επόμενο επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης από μια εταιρεία που βασίζεται σε ιδιώτες, σε μια εταιρεία που βασίζεται σε συστήματα οργανωτικής αριστείας και σε μια κουλτούρα ανάπτυξης ταλέντων. »

«Η παράδοση της σκυτάλης στον Ντάνιελ και την ομάδα του είναι η σωστή απόφαση την κατάλληλη στιγμή, επειδή ξέρω από τη συνεργασία μαζί τους ότι είναι έτοιμοι και έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην επόμενη γενιά των ηγετών μας», τόνισε ο Μα.

Οι ειδικοί αναμένουν πως η επικοινωνία με τον έξω κόσμο, πέρα από την επενδυτική κοινότητα, μπορεί να είναι κάπως διαφορετική, χωρίς τον Τζακ Μα, που  είναι μια πολύχρωμη, χαρισματική φιγούρα. Ωστόσο, οι στρατηγικές που τέθηκαν σε εφαρμογή στον τεχνολογικό γίγαντα, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας στρατηγικής λιανικής πώλησης στο διαδίκτυο, ανήκουν στον Ζανγκ, που αναμένεται να συνεχίσει προς αυτήν την κατεύθυνση και από το νέο του πόστο.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ο Μα, πρώην καθηγητής Αγγλικών, ίδρυσε την Alibaba το 1999 και θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της Κίνας, με καθαρή αξία περιουσίας στα 36,6 δισ.δολάρια, σύμφωνα με το Forbes. 

Το Alibaba, με έδρα τη Χανγκζου της Κίνας, ξεκίνησε ως αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου και επεκτάθηκε σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των  υπηρεσιών cloud και των ψηφιακών πληρωμών μέσω της θυγατρικής της Ant Financial. Ο Μα παραιτήθηκε από γενικός διευθυντής το 2013 για να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην φιλανθρωπία μέσω του ιδρύματος Τζακ Μα.