Σε ιδιωτική συμφωνία για την αύξηση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου προχώρησαν Ρωσία και Σαουδική Αραβία, προκειμένου να οδηγήσουν σε μείωση τις διαρκώς αυξανόμενες τιμές και ενημερώνοντας σχετικά τις ΗΠΑ, πριν από μια συνάντηση με άλλους παραγωγούς του ΟΠΕΚ στο Αλγέρι, τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον ΟΠΕΚ για υψηλές τιμές στο αργό πετρέλαιο, καλώντας τον Οργανισμό να αυξήσει την παραγωγή, ώστε να μειωθεί το κόστος των καυσίμων πριν από τις εκλογές του Κογκρέσου στις ΗΠΑ, στις 6 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το Reuters, η συγκεκριμένη συμφωνία υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο Ρωσία και Σαουδική Αραβία αποφασίζουν όλο και περισσότερο τις πολιτικές παραγωγής πετρελαίου σε διμερές επίπεδο, προτού συμβουλευθούν τον υπόλοιπο ΟΠΕΚ.

Οι πηγές ανέφεραν ότι ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας κ. Χαλίντ αλ-Φάλι και ο Ρώσος ομόλογός του Αλεξάντερ Νόβακ συμφώνησαν κατά τη διάρκεια μιας σειράς συναντήσεων για την ανύψωση της παραγωγής από το Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο, όταν η τιμή του πετρελαίου όδευε προς τα 80 δολ το βαρέλι. Τώρα, είναι πάνω από τα 85 δολ.

«Οι Ρώσοι και οι Σαουδάραβες συμφώνησαν να προσθέσουν βαρέλια στην αγορά ήσυχα, ώστε να μην μοιάζουν πως ενεργούν σύμφωνα με τις εντολές Τραμπ να αντλούν περισσότερα», ανέφερε μία πηγή.

«Ο Σαουδάραβας υπουργός είπε στον αμερικανικό υπουργό Ενέργειας, Ρικ Πέρι, ότι η Σαουδική Αραβία θα αυξήσει την παραγωγή εάν οι πελάτες της ζητήσουν περισσότερο πετρέλαιο», τόνισε άλλη πηγή.

Αρχικά, οι δύο χώρες ήλπιζαν να ανακοινώσουν συνολική αύξηση 500.000 βαρελιών ημερησίως σε μια συνάντηση υπουργών πετρελαίου στο Αλγέρι, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Αλλά μετά την αντίθεση ορισμένων μελών του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν που υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ, αποφάσισαν να αναβάλουν οποιαδήποτε επίσημη απόφαση μέχρι την πλήρη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ τον Δεκέμβριο.

Έκτοτε, το Reuters ανέφερε ότι ο Ριάντ σχεδίαζε να αυξήσει την παραγωγή κατά περίπου 200.000 με σε 300.000 βαρέλια τη μέρα από τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα από τη χαμηλότερη παραγωγή του Ιράν, εξαιτίας των κυρώσεων.

«Αναμένω ότι η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας θα κυμανθεί γύρω στα 11,4 έως 11,6 εκατ. βαρελια μέχρι τα τέλη του 2018 και μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω στα 11,8 εκατ. αργότερα το 2019», ανέφερε μια πηγή σε μια μεγάλη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν στα 85 δολ. το βαρέλι αυτή την εβδομάδα, καθώς οι αγοραστές ιρανικού αργού συμμορφώνονταν στους όρους των κυρώσεων των ΗΠΑ στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με άλλη πηγή, ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Ρικ Πέρι, γνώριζε ότι η Ρωσία θα αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου». συνομιλίες.

Ήταν σε αυτό το σημείο ότι ο αλ-Φάλι και ο Νόβακ συμφώνησαν σε αύξηση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια.

Πούτιν: Ο Τραμπ έχει δίκιο για τις τιμές στο πετρέλαιο, αλλά φταίει

Εντωμεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι «ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει δίκιο να διαμαρτύρεται για τις υπερβολικά υψηλές τιμές του πετρελαίου», αλλά πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι εν μέρει υπεύθυνη για υψηλότερες τιμές.

«Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει ότι πιστεύει ότι η τιμή του πετρελαίου είναι υπερβολικά υψηλή, ίσως σε κάποιο βαθμό έχει δίκιο, αλλά είμαστε απολύτως εντάξει με 65 έως 75 δολ. το βαρέλι, ώστε να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική λειτουργία των εταιρειών πετρελαίου και να εξασφαλίσουμε επενδύσεις» δήλωσε την Τετάρτη ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας προς τους αντιπροσώπους στο φόρουμ της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας στη Μόσχα

«Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, οι τιμές αυτές του πετρελαίου είναι σε κάποιο βαθμό το αποτέλεσμα της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Μιλώ για τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν, για τα πολιτικά προβλήματα στη Βενεζουέλα και ας δούμε και τι συμβαίνει στη Λιβύη», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.