Ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας υπέστησαν την Τετάρτη απότομη καθίζηση στην τιμή των μετοχών τους, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τυχόν αδυναμία των τραπεζών να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, ώστε να ανταποκριθούν στους νέους στόχους για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν χορηγήσει.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times σε σχετικό δημοσίευμά τους, οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, του μεγαλύτερου δανειστή της χώρας, μειώθηκαν κατά περισσότερο από 20%, περιορίζοντας την κεφαλαιοποίησή της σε λιγότερο από 600 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα απάντησε προσπαθώντας να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι το σχέδιό της για την ενίσχυση του κεφαλαίου με την έκδοση ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης ύψους 500 εκατ. ευρώ εξακολουθεί να βρίσκεται σε σωστή τροχιά.

Η Πειραιώς είχε τη χειρότερη απόδοση απ' όλες τις ελληνικές τράπεζες στα stress tests τεστ του περασμένου Απριλίου. Αφού ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας μειώθηκε σε σχέση με τους ανταγωνιστές, συμφώνησε  σε ένα σχέδιο για συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους 1 δισ. Ευρώ, μέσω έκδοσης και εκποίηση δραστηριοτήτων σε κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Οι μετοχές της Eurobank έπεσαν σχεδόν κατά 15%, ενώ η Εθνική Τράπεζα παρουσίασε πτώση κατά 5,5% και η Alpha Bank 3,3%. Σύμφωνα με τους νέους στόχους, τα χαρτοφυλάκια NPE των τραπεζών θα μειώνονταν κατά μέσο όρο στο 20% του συνολικού ενεργητικού, από 38% στο τέλος του 2019. Από την πλευρά τους. οι αναλυτές στην Αθήνα τόνισαν πως η κατάρρευση στις τιμές των μετοχών των τραπεζών σχετίζεται με την αναταραχή στις ιταλικές αγορές ομολόγων, με πολλούς πωλητές να χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως διέξοδο για την Ιταλία.

«Η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα είναι χαμηλή, κάτι που δε βοηθά, και η άνοδος των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων επιβάλλει περιορισμούς και στις ελληνικές αγορές», σχολίασε κορυφαίος αναλυτής.  Από την πλευρά του, Έλληνας τραπεζίτης χαρακτήρισε την πτώση της Τετάρτης ως «μια υπερβολική αντίδραση μιας αδύναμης και χωρίς ρευστότητα αγοράς που κυριαρχείται από μικρούς πωλητές». Τόνισε πως οι τράπεζες παραμένουν καλά κεφαλαιοποιημένες και ακολουθούν το τρέχον χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε με την ΕΚΤ για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.