«Και η Amazon κάποτε θα χρεοκοπήσει. Αν κοιτάξεις τις μεγάλες εταιρείες, η διάρκεια ζωής τους είναι 30 και κάτι χρόνια κι όχι εκατοντάδες χρόνια. Μόνον κάποιες ζυθοποιίες είναι αιώνιες», τόνισε, ο διευθύνων σύμβουλος του διαδικτυακού κολοσσού, Τζεφ Μπέζος, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης εφ’ όλης της ύλης με τους υπαλλήλους της εταιρείας, την περασμένη Πέμπτη στο Σιάτλ.

«Η Amazon δεν είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει», ανέφερε στους υπαλλήλους του ο Μπέζος, σύμφωνα με το CNBC. «Στην πραγματικότητα, προβλέπω ότι μια μέρα η Amazon θα αποτύχει.

«Το κλειδί για την καθυστέρηση αυτής της κατάρρευσης», συνέχισε ο Μπέζος, «είναι να αποκτήσουμε εμμονή με τους πελάτες και να αποφύγουμε την εσωστρέφεια».

«Αν αρχίσουμε να εστιάζουμε στους εαυτούς μας, αντί να εστιάζουμε στους πελάτες μας, αυτή θα είναι η αρχή του τέλους», είπε. «Πρέπει να προσπαθήσουμε και να καθυστερήσουμε αυτή την ημέρα όσο το δυνατόν περισσότερο».

Τα συγκεκριμένα σχόλια του Μπέζου έρχονται σε μια εποχή πρωτοφανούς επιτυχίας της Amazon, με τις πωλήσεις να συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ωστόσο, ορισμένοι υπάλληλοι εκφράζουν την ανησυχία τους για το ρυθμό επέκτασης της εταιρείας. Το εργατικό δυναμικό της Amazon έχει αυξηθεί περισσότερο από 20 φορές τα τελευταία οκτώ χρόνια σε περισσότερους από 600.000 υπαλλήλους και η τιμή της μετοχής έχει τετραπλασιαστεί από το 2013.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Bezos έχει αναφερθεί στο μέγεθος της εταιρείας ενώπιον των εργαζομένων. Σε ανάλογη συνάντηση τον περασμένο Μάρτιο, ο Μπέζος ρωτήθηκε καταπόσο μεγάλες εταιρείες όπως η Amazon χρειάζονται περαιτέρω νομοθετικής ρύθμισης, δεδομένης της μεγάλης τους επιρροής και ισχύος στο Διαδίκτυο.

«Είναι γεγονός ότι είμαστε μια μεγάλη εταιρεία», είχε δηλώσει ο Μπέζος. «Είναι λογικό για μεγάλα θεσμικά όργανα οποιουδήποτε είδους, είτε πρόκειται για εταιρείες είτε για κυβερνήσεις, να εξετάζονται από τις αρμόδιες αρχές επισταμένως».

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Τραμπ ανέφερε την ανάγκη για μεγαλύτερο έλεγχο όσον αφορά στις πρακτικές της Amazon, δίνοντας συνέχεια σε ανάλογες δηλώσεις του από την εποχή της προεκλογικής του εκστρατείας.

Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη ξεκίνησε έρευνα αναφορικά με τη χρήση από την Amazon των δεδομένων που συλλέγουν οι διάφοροι διαδικτυακοί πωλητές που δραστηριοποιούνται στην πλατφόρμα της. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάτι αντίστοιχο ξεκινά και όσον αφορά την Ιαπωνία.

Αξίζει να τονίζουμε πως ο Μπέζος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης την περασμένης εβδομάδας και προσπαθώντας να διασκεδάσει λίγο το κλίμα, ανέφερε πως αναζητώντας παραδείγματα για εταιρείες που επιβίωσαν στο πέρας των αιώνων ανακάλυψε ότι μεταξύ των μακροβιότερων βρίσκονται οι εταιρείες παραγωγής συγκεκριμένου αλκοολούχου ποτού, της μπίρας.

«Δεν είμαι σίγουρος τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την κοινωνία μας», κατέληξε ο Τζεφ Μπέζος, γελώντας.