Άμεση απελευθέρωση ανωτέρου στελέχους της Huawei που συνελήφθη στον Καναδά ζητά η κινεζική πρεσβεία στον Καναδά Η Μενγκ Γουανζού, παγκόσμια οικονομική διευθυντής του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού, είναι αντιμέτωπη με την έκδοσή της στις ΗΠΑ, με τη σύλληψή της να επαναφέρει τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της έντασης στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Πεκίνου, λίγες μόνο ημέρες μετά την «κατάπαυση πυρός» στον αμερικανο-κινεζικό πόλεμο

Η Μενγκ συνελήφθη στον Καναδά την 1η Δεκεμβρίου, με τη σύλληψή της να σχετίζεται με παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων στην Κίνα, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές καλά εξοικειωμένες με το ζήτημα.

Η Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στον Καναδά τόνισε πως είναι κάθετα αντίθετη στη σύλληψη της Μενγκ Γουανζού, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή της.

«Η καναδική αστυνομία, κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών, συνέλαβε μία Κινέζα πολίτη η οποίοα δεν είχε παραβιάσει κανένα νόμο των ΗΠΑ ή του Καναδά» ανέφερε η πρεσβεία σε σύντομη δήλωση στην ιστοσελίδα της.

«Η Κίνα έχει ήδη κάνει επίσημες παραστάσεις  διαμαρτυρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, ζητώντας να διορθώσουν αμέσως την λανθασμένη συμπεριφορά τους και να αποκαταστήσουν την ελευθερία της κας Μενγκ Γουανζού».

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το καναδικό υπουργείο Δικαιοσύνης, μια ακροαματική διαδικασία έχει οριστεί για την Παρασκευή.

Οι μετοχές των ασιατικών προμηθευτών της Huawei, στους οποίους συγκαταλέγονται η Qualcomm και η Intel, υποχώρησαν την Πέμπτη.

Η Μενγκ είναι μία από τις αντιπροέδρους του διοικητικού συμβουλίου της κινεζικής τεχνολογικής εταιρείας και κόρη του ιδρυτή της εταιρείας Ρεν Ζενγκφέι. Αξίζει να τονίσουμε πως η Huawei είναι στρατηγικής σημασίας για τις τεχνολογικές φιλοδοξίες της Κίνας, από τα δίκτυα 5G έως τα τσιπ επεξεργαστών.

Οι κυβερνήσεις της Δύσης ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για πιθανή εμπλοκή της Κίνας στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς, αλλά και στα υπόλοιπα δίκτυα επικοινωνιών. Από την πλευρά της η Huawei πως το Πεκίνο δεν ασκεί καμία απολύτως επιρροή στην εταιρεία.

Να θυμίσουμε ότι ο μικρότερος ανταγωνιστής της Ηuawei, ZTE, έπρεπε να σταματήσει προσωρινά μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς της νωρίτερα φέτος, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν τις εξαγωγές στο πλαίσιο κυρώσεων λόγω παράνομων αποστολών προϊόντων αμερικανικής προέλευσης προς Ιράν και Βόρεια Κορέα.