Τα τελευταία χρόνια το νόστιμο, ιταλικό τυρί παρμεζάνα έχει αρχίσει να αντικαθιστά το παραδοσιακό ελληνικό κεφαλοτύρι και τη γραβιέρα στις προτιμήσεις των Ελλήνων, ως συνοδευτικό κυρίως των ζυμαρικών και των αλλαντικών. Όμως, αυτό το νόστιμο τυράκι, με την ξεχωριστή πικάντικη και βουτυρένια γεύση μπορεί να φτάνει να κοστίζει και περισσότερα από 1.000 δολ. το «κεφάλι».

Κάθε ένα από αυτά τα «κεφάλια» τυρί φτάνει σε βάρος περίπου τα 40 κιλά, με την τιμή του ανά κιλό να φτάνει τα 25 δολ. ή τα 22 ευρώ, περίπου.

Κι όσο παράξενο κι αν φαντάζει, στην πραγματικότητα, η παρμεζάνα αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες αγορές για την οικονομία της Ιταλίας.

Κατά μέσο όρο παράγονται 3,6 εκατ. κεφάλια τυρί κάθε χρόνο, ενώ η συγκεκριμένη βιομηχανία, ξεπερνά τα 2,2 δισ. ευρώ ετησίως, καθιστώντας την παρμεζάνα ένα από τα σπουδαιότερα εξαγωγικά προϊόντα της γειτονικής χώρας.

Ένα τέτοιο κεφάλι τυρί χρειάζεται τουλάχιστον ένα χρόνο ωρίμανσης, 495 λίτρα γάλακτος και μπορεί να παρασκευαστεί μόνο σε μια συγκεκριμένη περιοχή στη βόρεια Ιταλία, την Emilia Romagna. 

Το ιταλικό όνομα του τυριού, Parmigiano Reggiano, σημαίνει «από τις πόλεις της Πάρμας και της επαρχίας Emilia».

Το Business Insider επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις ενός τυροκομείου στην Πάρμα και αποκαλύπτει τους λόγους πίσω από την τόσο «τσουχτερή» τιμή του Parmigiano Reggiano.

Δείτε το βίντεο: