Η Tesla ανακοίνωσε την πρόθεσή της να απολύσει περί τους 3.000 εργαζομένους προκειμένου να μειώσει το κόστος παραγωγής και οι νέοι σε ηλικία μέτοχοι σπεύδουν να επιβραβεύσουν την απόφαση του Έλον Μάσκ, αγοράζοντας μετοχές.

Συγκεκριμένα, οι επενδυτές στην Robinhood, μια δωρεάν εφαρμογή αγοράς και πώλησης μετοχών πολύ δημοφιλής μεταξύ νέων σε ηλικία χρηματιστών, έσπευσαν μετά τη συγκεκριμένη ανακοίνωση να αγοράσουν μετοχές της Tesla, σωρηδόν. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Markets Insider, 15.870 χρήστες της εφαρμογής Robinhood πρόσθεσαν την Tesla στο χαρτοφυλάκιό τους, μετατρέποντάς τη μετοχή στην πιο δημοφιλή επιλογή της περιόδου. Πλέον, η Tesla αριθμεί 97.404 μετόχους, λαμβάνοντας την 20η θέση μεταξύ των μετοχών στην πλατφόρμα.

Οι μετοχές της Tesla χτυπήθηκαν πολύ σκληρά, όταν ο Έλον Μασκ έστειλε την περασμένη Παρασκευή μια επιστολή στους υπαλλήλους του, λέγοντας πως η εταιρεία πρόκειται να απολύσει περίπου το 7% του προσωπικού της – περίπου 3.000 εργαζομένους – λόγω της μεγάλης πίεσης στα κέρδη και της προσπάθειας να γίνει το κόστος του Model 3 πιο προσιτό.

«Η Tesla θα χρειαστεί να κάνει αυτές τις περικοπές ενόσω αυξάνει τους ρυθμούς παραγωγής του Model 3 και πραγματοποιώντας σειρά κατασκευαστικών και μηχανολογικών βελτιώσεων στους προσεχείς μήνες», έγραφε ο Μασκ.

«Υψηλότερος όγκος και κατασκευαστικές βελτιώσεις είναι αναγκαίες προκειμένου η Tesla να επιτύχει τις οικονομίες κλίμακας που απαιτούνται ώστε η παραγωγή της στάνταρ έκδοση του Model 3 να μπορεί να διατίθεται έναντι 35 χιλ. δολ. και η εταιρεία να παραμένει βιώσιμη. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

Το τελευταίο εξάμηνο ήταν γεμάτο σκαμπανεβάσματα για τους μετόχους της Tesla. H μετοχή έφτασε σε υψηλό πάνω από τα 387 δολ. στις 7 Αυγούστου, όταν ο Έλον Μασκ τουίταρε ότι έχει εξασφαλίσει τα αναγκαία κεφάλαια προκειμένου να βγάλει την Tesla εκτός χρηματιστηρίου στην τιμή των 420 δολαρίων ανά μετοχή.

Η εξέλιξη ήταν ο Μασκ να μηνυθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, μιας και δεν είχε εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση και παραπλάνησε το κοινό.

Στη συνέχεια, έφτασε σε συμβιβασμό δεχόμενος να εγκαταλείψει την προεδρία της Tesla για 3 χρόνια και πληρώνοντας πρόστιμο 20 εκατ. δολ.

Η μετοχή τότε βυθίστηκε στα 250 δολ. για να καταφέρει στη συνέχεια να επιστρέψει στα 350 δολ., έπειτα από την ανακοίνωση κερδών-έκπληξη για το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς.

Ο αμερικανικός κολοσσός αναμένεται να κερδίσει ακόμη 2,2 δολ. ανά μετοχή, όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου.