«Η Ελλάδα κατέθεσε επίσημο αίτημα στον ESM, ζητώντας τη συγκατάθεσή του, ώστε να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Το επίσημο αίτημα ήταν αναμενόμενο, αφού η πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τον ESM «κλείδωσε» στην Ουάσιγκτον, στη διάρκεια των επαφών του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Τι επιθυμεί να αποπληρώσει πρόωρα η Ελλάδα

Πρόκειται για δάνεια ονομαστικής αξίας 3,8 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν επιτόκιο 5,1%.

Η αποπληρωμή των συγκεκριμένων δανείων θα λειτουργήσει ευνοϊκά στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς θα αποσυρθούν ακριβές μεσοπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου.

Τι χρωστάει η Ελλάδα στο ΔΝΤ

Σήμερα η οφειλή της Ελλάδος προς το ΔΝΤ ανέρχεται σε 9,8 δισ. ευρώ, ποσό που θα μειωθεί στα 6 δισ. ευρώ εφόσον η Ελλάδα αποπληρώσει πρόωρα τα δάνεια του Ταμείου που ωριμάζουν την προσεχή διετία.

Να σημειωθεί, τέλος, πως η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει το ίδιο ποσό και στον ESM, εκτός από το ΔΝΤ. Ωστόσο, ο ESM πιθανότατα θα παραιτηθεί της απαίτησής του αυτής.

Πηγή: insider.gr