Για το πρώτο δίμηνο του 2019, οι νέες απλήρωτες οφειλές αυξήθηκαν κατά 1,37 δισ. ευρώ ξεπερνώντας στο δίμηνο τα 2 δισ.

Παράλληλα αυξήθηκε και ο αριθμός των φορολογουμένων στους οποίους έχουν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:

  • οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων διαμορφώθηκαν τον Φεβρουάριο στα 2,147 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,37 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα
  • οι καθαρά φορολογικές οφειλές αυξήθηκαν κατά 1,32 δισ. ευρώ
  • οι συνολικές οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση που έχουν μείνει ανεξόφλητες διαμορφώθηκαν στα 104,6 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο παρουσιάζοντας οριακή μείωση σε σχέση με τον Ιανουάριο
  • ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στους 4.005.773 παρουσιάζοντας μικρή μείωση σε σχέση με τον Ιανουάριο
  • ο αριθμός των φορολογούμενων στους οποίους έχουν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης πραγματοποίησε νέο ρεκόρ τον Φεβρουάριο. Διαμορφώθηκε στους 1.186.380 παρουσιάζοντας αύξηση άνω των 10.000.
  • από την αρχή του έτους η φορολογική διοίκηση κατάφερε να εισπράξει από παλιές και νέες φορολογικές οφειλές το ποσό των 881 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό έχε εισπραχθεί από μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπως είναι οι κατασχέσεις αλλά και από ρυθμίσεις οφειλών (π.χ. πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή ρύθμιση 100 δόσεων)
  • η εισπραξιμότητα στους τέσσερις βασικούς φόρους, δηλαδή φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ διαμορφώθηκε το πρώτο δίμηνο του έτους στο 78,06%

Παράλληλα, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφελών αναφέρει πως τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται σε 35,35 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Σύμφωνα με το Κέντρο Είσπραξης, οι οφειλέτες είναι πάνω από 1.400.000 και τα χρέη τους αυξήθηκαν κατά 571,6 εκατομμύρια ευρώ τους πρώτους τρεις μήνες του 2019.

Επίσης, το 22,7% των οφειλών δημιουργήθηκε από το 2010 και έπειτα, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, σχεδόν τα οκτώ δέκατα των οφειλών είναι από οφειλέτες που άρχισαν να χρωστούν από το 2009 και πριν. Ουσιαστικά το πρόβλημα των χρεών δεν είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την οικονομική κρίση.

Η συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών (70,4%) χρωστά έως 15.000 ευρώ ο καθένας. Αντίθετα, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους απορρέει από ένα μικρό μερίδιο οφειλετών. Περίπου το 22,6% των συνολικών εκκρεμοτήτων αναλογεί σε μόλις 1.834 οφειλέτες, οι οποίοι χρωστούν ένα και πλέον εκατομμύριο ευρώ έκαστος. Ακόμα 19% συνδέεται με σχεδόν εκατό χιλιάδες οφειλέτες το χρέος των οποίων κυμαίνεται από 50.000 έως 100.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

Αντεπίθεση Τσίπρα με «δώρα Πάσχα»

«MasterChef»: Ξεκινούν τα γυρίσματα του τελικού – Οι δύο φημολογούμενοι φιναλίστ

10 πράγματα που δεν ξέρατε για τον «Ιησού από τη Ναζαρέτ» (pics)

Σαρώνει και στο... PornHub το «Avengers: Endgame» (pics)