Όπως αναφέρει, το ράλι στο οποίο έχει επιδοθεί φέτος το ελληνικό χρηματιστήριο πιθανότατα μεταφράζεται σε κάτι περισσότερο από μια απλή ανάκαμψη των ελληνικών μετοχών, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν σε συνέχεια της ανόδου.

Από τις αρχές του 2019, το Χρηματιστήριο Αθηνών μετρά κέρδη 26%, ποσοστό που το κατατάσσει στην πρώτη θέση μεταξύ των 93 αγορών που παρακολουθεί διεθνώς το Bloomberg. Και αυτό γιατί οι επενδυτές υποδέχονται θετικά την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας – την ισχυρότερη από το 2007 και έπειτα – ποντάροντας σε συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Οι επενδυτές «ρίχνουν» κεφάλαια στις ελληνικές μετοχές, με σημαντικούς «παίκτες» της αγοράς, όπως οι Jefferies και Bienville Capital Management να αναμένουν ακόμη υψηλότερες επιδόσεις.

«Εκτιμούμε ότι το ράλι των ελληνικών μετοχών δεν έχει καν αρχίσει», δηλώνει ο Κούλεν Τόμσον, Διευθύνων Σύμβουλος της Bienville Capital Management, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. «Μετά από 10 χρόνια ύφεσης, ο οικονομικός κύκλος της Ελλάδας αρχίζει. Και είναι εντυπωσιακό πως παρά την ταχύτατη βελτίωση του κλίματος, οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών κατατάσσονται μεταξύ των χαμηλότερων διεθνώς», προσθέτει.

Και όλα αυτά, σε πλήρη αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές μετοχές. Το σορτάρισμα άλλωστε των ευρωπαϊκών μετοχών έχει γίνει, τον τελευταίο καιρό, η πιο δημοφιλής επενδυτική κίνηση.

Συνεχίζοντας το Bloomberg αναφέρει πως παρά τη σημαντική ανάκαμψή του, το ελληνικό χρηματιστήριο εξακολουθεί να κινείται πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, με τις ελληνικές μετοχές να διαπραγματεύονται περίπου με ένα discount 40% έναντι των υψηλών που είχαν καταγράψει το 2014.

«Οι αδικαιολόγητα χαμηλές αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών αποτελούν ένα πολύ καλό σημείο εισόδου και μια πολύ καλή επενδυτική ευκαιρία για το 2019. Ωστόσο, είναι φανερό ότι οι επενδυτές χρειάστηκαν κάποιο χρόνο για να αντιληφθούν ότι η οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα βελτιώνεται», σχολιάζει ο Τιμ Ούμπεργκερ, επικεφαλής της East Capital.

Αισιοδοξία για τις πολιτικές εξελίξεις

«Την άνοδο των ελληνικών μετοχών τροφοδοτεί η αισιοδοξία πως η φιλική προς τις επενδύσεις Νέα Δημοκρατία θα ανέλθει στην εξουσία το 2019», δηλώνει στο Bloomberg o Δημήτρης Δαρδάνης, της Piraeus Securities. «Εάν αλλάξει η διακυβέρνηση της χώρας και (η ΝΔ) διασφαλίσει πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή, σε συνδυασμό με τη συνέχιση της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, τότε οι ελληνικές μετοχές θα μπορούσαν να καταγράψουν άνοδο έως και 10% πριν το τέλος του 2019», προβλέπει ο ίδιος.

«Για να κόψει ταχύτητα το ελληνικό χρηματιστήριο, θα πρέπει να σημειωθεί ένα ισχυρό εξωτερικό σοκ, όπως μια ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας», συμπληρώνει.

Υπάρχουν βέβαια και οι λιγότεροι αισιόδοξοι επενδυτές. «Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μπορεί να μην είναι βιώσιμος. Οι εκλογές μπορεί να επαναφέρουν την πολιτική αστάθεια στη χώρα», σημειώνει ο Τζέραλντ Μόζερ, στρατηγικός αναλυτής της Barclays Private Bank.

Να σημειωθεί εδώ ότι την τελευταία δεκαετία, μεσούσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, οι ελληνικές μετοχές έχασαν το 81% της αξίας τους.

«Παραμένουμε bullish για τις ελληνικές μετοχές», δηλώνουν με τη σειρά τους και οι αναλυτές της Jefferies.