Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο insider.gr ότι η «πλήρης χαλάρωση» των περιορισμών για τα νομικά πρόσωπα αναμένεται να ισχύσει άμεσα -το πιθανότερο, μάλιστα, πριν από τις Ευρωεκλογές. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, επιτρέπονται οι συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το έως το ποσό των 100.000 ευρώ ημερησίως, με την προσκόμιση όμως των σχετικών εγγράφων στη συνεργαζόμενη τράπεζα της επιχείρησης.

Αναβολή για τις εκλογές παίρνουν οι ιδιώτες

Για τους ιδιώτες, αντιθέτως, δεν αναμένεται να υπάρξει χαλάρωση των περιορισμών στις μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό. «Οι συζητήσεις για τα φυσικά πρόσωπα μετατίθενται για μετά τις εθνικές εκλογές», αναφέρει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος με γνώση των συνομιλιών. 

Σημειώνεται ότι σήμερα το όριο εμβασμάτων στο εξωτερικό είναι 4.000 ευρώ το δίμηνο ανά τραπεζική σχέση. Οι μεταφορές κεφαλαίων από τους ιδιώτες στο εξωτερικό, όμως, εξακολουθεί να αποτελεί «ταμπού» για τις τράπεζες και τις εποπτικές αρχές και δύσκολα θα αποφασιστεί η άρση των περιορισμών εάν δεν έχουν γίνει πρώτα σημαντικά βήματα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των καταθετών στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. 

Σημαντική ένδειξη προς αυτή την κατεύθυνση θα αποτελούσε η επιστροφή στο τραπεζικό σύστημα των χρημάτων που βρίσκονται στο «στρώμα» -μια τάση που έχει αρχίσει να κάνει δειλά την εμφάνισή της, πλην όμως απέχει σημαντικά από το να σημάνει οριστική επιστροφή των καταθέσεων.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλουν οι περαιτέρω αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας, η δραστική εξυγίανση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων από τα «κόκκινα» δάνεια, η ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στη χώρα και, συνολικά, η οριστική επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.

Πηγή: insider.gr