Σύμφωνα με την ανακοίνωση των θεσμών «η αποστολή έλαβε υπόψη την ανακοίνωση νέων μέτρων, τα οποία θα αξιολογηθούν με βάση την τήρηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και τη συνέπεια με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι του Eurogroup για την περίοδο μετά το πρόγραμμα».

Η αποστολή, επίσης, «διεξήγαγε συζητήσεις σχετικά με τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Αυτό περιλάμβανε συζητήσεις σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2018 και την υιοθέτηση του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας».

Ακόμη «η αποστολή πραγματοποίησε επίσης απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης όσον αφορά τη γενική δέσμευση για συνέχιση και ολοκλήρωση των βασικών μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν βάσει του προγράμματος και ιδίως της προόδου σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των 15 ειδικών δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις για τα μέσα του 2019 που επισυνάπτονται στη δήλωση του Eurogroup του Ιουνίου 2018».

«Ο στενός διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί» επισημαίνουν οι Θεσμοί.

Εξάλλου, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών «ο διάλογος για επιμέρους θέματα πρόκειται να συνεχιστεί».

Όπως επισήμαναν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, κατά τις συζητήσεις υπήρξε ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων για τα θέματα που σχετίζονται με τη σύνταξη της τρίτης έκθεσης, η οποία θα δημοσιευθεί στις αρχές Ιουνίου.

Σύμφωνα με το insider.gr, πληροφορίες αναφέρουν ότι στις σημερινές επαφές οι θεσμοί εξέφρασαν τη δυσφορία και την ανησυχία τους για το ύψος των μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Δεδομένου ότι έως τώρα είχαν ελάχιστη πληροφόρηση από την κυβέρνηση, θα αναλύσουν από τις έδρες τους τα μέτρα και τον δημοσιονομικό τους αντίκτυπο και θα εκθέσουν τις θέσεις τους στην έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης που θα δημοσιοποιήσουν στις 5 Ιουνίου.

Έγνοια των θεσμών δεν είναι μόνον το πόσο θα κοστίσουν το επίδομα στους συνταξιούχους ή η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στα τρόφιμα και στην ενέργεια, αλλά και εάν έχει υπάρξει απόθεμα ασφαλείας σε περίπτωση που το ΣτΕ επιδικάσει μεγάλα αναδρομικά.

Θολό για τους θεσμούς είναι και το σχήμα που προτείνει η κυβέρνηση για την έμμεση μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5%, στο 2,5% του ΑΕΠ, μέσω του εδικού μηχανισμού εγγυήσεων των 5,5 δισ. ευρώ. Αυτό εκτός από την ασύμβατη λογιστική λογική θα απαιτήσει και απόφαση του Eurogroup.

Μια πρώτη εικόνα για τις θέσεις της Ευρωζώνης θα δοθεί στο επικείμενο EuroWorking Group και στο Eurogroup της 16ης Μαΐου.