Αμέσως μετά τη δημοσίευση του νόμου για τις ρυθμίσεις οφειλών στο Δημόσιο σε έως 120 δόσεις σε ΦΕΚ, πιθανότατα μετά τις 20 Μαΐου, αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τα χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα μείνει ανοιχτή μέχρι τον Σεπτέμβριο και για τα χρέη προς την Εφορία μέχρι τον Ιούνιο, χωρίς να αποκλείονται οι παρατάσεις.

Όσοι θέλουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους θα εισέρχονται στο σύστημα με τα στοιχεία ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και κωδικούς Taxisnet, καθώς επίσης και στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ στην οποία θα δημιουργηθεί πλατφόρμα για ενημέρωση των ενδιαφερόμενων αναφορικά με τους όρους ένταξης.

Η διαδικασία θα σταματάει μόνο εάν ο οφειλέτης έχει ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, αν έχει αναστολή οφειλών ή αν έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, καθώς απαιτείται ενημέρωση από τα περιφερειακά καταστήματα του ΕΦΚΑ.

Για τη ρύθμιση των χρεών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία η διαδικασία γίνεται ως εξής:

Ο οφειλέτης χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) και τον ΑΦΜ, θα εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για να δει ποιο ακριβώς είναι το ύψος του χρέους του.

Κατόπιν θα ενημερώνεται για το διπλό «κούρεμα» της βασικής οφειλής κατά περίπου 55% και των προσαυξήσεων κατά 85%.

Στην επόμενη σελίδα θα βλέπει το τελικό ποσό που θα πρέπει να πληρώσει το οποίο θα είναι μειωμένο κατά στο 68% με 70% και τον αριθμό των δόσεων μέσα στις οποίες μπορεί να εξοφλήσει την οφειλή του και φυσικά το ύψος της μηνιαίας δόσης.

Εάν οφειλέτης αποδεχθεί το ύψος της νέας μειωμένης οφειλής θα προχωρήσει ηλεκτρονικά στην αποδοχή της νέας ρύθμισης της οφειλής του.

Η ρύθμιση ενεργοποιείται με την πληρωμή της πρώτης δόσης και παραμένει σε ισχύ όσο οφειλέτης είναι συνεπής.

Για τη ρύθμιση χρεών προς την Εφορία η διαδικασία γίνεται ως εξής:

Η ένταξη στη ρύθμιση των χρεών προς την εφορία θα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας  της ΑΑΔΕ. Ο ενδιαφερόμενος θα εισέρχεται στον κόμβο με τους κωδικούς του Taxis, θα επιλέγει ρυθμίσεις οφειλών και εκεί θα βρίσκει και τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων.

Στη συνέχεια θα ενημερώνεται από την οθόνη που ανοίγει για το ύψος της οφειλής του και τις προσαυξήσεις.

Θα απαντά κλικάροντας τα αντίστοιχα εικονίδια εάν είναι σε άλλη ρύθμιση ή όχι, το σύστημα αυτομάτως θα εμφανίζει το ύψος του εισοδήματος που είχε δηλώσει στην περυσινή του φορολογική δήλωση καθώς και τον αριθμό των προστατευμένων τέκνων.

Εάν και εφόσον το εισόδημά του υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ το χρόνο, θα υπολογίζεται η φοροδοτική του ικανότητα, δηλαδή πόσα μπορεί να πληρώνει το χρόνο. Η ελάχιστη μηνιαία δόση έχει οριστεί στα 30 ευρώ και ο αριθμός τους ξεκινά από 18 και μπορεί να φτάσει τις 120.

Με την ολοκλήρωση της αίτησης θα αναρτάται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων και εκδίδεται η Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής.