Καθαρά έσοδα ύψους 9,4 δισ. δολαρίων αναμένονται για τα 18 χρόνια που θα εξάγεται φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Αφροδίτη», όπως προκύπτει από τη νέα προκαταρκτική συμφωνία στην οποία κατέληξαν Κυπριακή Δημοκρατία και Noble-Shell-Delek, μετά την επαναδιαπραγμάτευση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ιστότοπο economy.cyprustimes.com ,σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, Κύπριος υπουργός Ενέργειας, κ. Λακκοτρύπης, είπε ότι:

«Όπως ενημέρωσα και τα κοινοβουλευτικά κόμματα χθες σε σύσκεψη στο Υπουργείο Ενέργειας, έχουμε ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους αδειούχους του κοιτάσματος Αφροδίτη. Ουσιαστικά, οι διαπραγματεύσεις αυτές σε αυτό το στάδιο αφορούσαν την αλλαγή κάποιων όρων στο συμβόλαιο αναλογικού καταμερισμού, ενώ αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο συζήτησης του σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής.

Αφού ολοκληρωθούν και παρουσιαστούν αυτά τα δύο έγγραφα στο υπουργικό συμβούλιο θα εκδοθεί μια άδεια εκμετάλλευσης για να μπορέσει το κοίτασμα Αφροδίτη να προχωρήσει στο σημείο της εκμετάλλευσης.

Θεωρούμε ότι είναι μια καλή συμφωνία υπό τις περιστάσεις με τις εταιρείες η οποία θα επιτρέψει και στην Κυπριακή Δημοκρατία να κερδίσει σημαντικά εμπορικά έσοδα τα οποία υπολογίζονται άνω των 9 δισ. δολαρίων στα 18 χρόνια ζωής του κοιτάσματος και μιλώ πάντοτε με τη μέση τιμή των 70 δολαρίων στο πετρέλαιο.

Είχαμε εξετάσει τρία σενάρια, των 60, 70 και 80 δολαρίων. Πολύ σοβαρά έσοδα. Θα προχωρήσει η Κύπρος να γίνει παραγωγός φυσικού αερίου και θα έχει και το αναθεωρημένο συμβόλαιο πολύ αυστηρές ρήτρες σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί. Και έχουν μπει και συγκεκριμένα ορόσημα τα οποία οι εταιρείες θα πρέπει να σεβαστούν αλλιώς θα μπορούσε να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στο συμβόλαιο.

Η προσπάθειά μας ήταν να εξαχθεί, αν όχι όλο, το μεγαλύτερο μέρος του Αφροδίτη, για να μπορέσει να γίνει βιώσιμη και η εκμετάλλευσή του, δηλαδή η αξιοποίησή του και η ανάπτυξη των υποδομών. Οι ποσότητες που χρειάζεται η Κύπρος είναι πάρα πολύ μικρές για να μπορέσει να αναπτυχθεί ένα κοίτασμα με τόσο μεγάλη δαπάνη μόνο για τις ποσότητες που θέλει η Κύπρος. Δεν αποκλείεται στο μέλλον αφού παράξει το κοίτασμα και έχει δικαίωμα η Κυπριακή Δημοκρατία να ζητήσει ένα μέρος εκείνου του φυσικού αερίου, να της παρασχεθεί σε είδος, μέσω κάποιου αγωγού ενδεχομένως που να έρχεται στην Κύπρο. Πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να κλείσει συμβόλαιο εξαγωγής οριστικά για να μπορέσει να αναπτυχθεί το κοίτασμα.

Με βάση το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής που συζητάμε τώρα βλέπουμε το πρώτο φυσικό αέριο να είναι 2020-2024, 2020-2025».