Με δεδομένο ότι τα ψηφισθέντα μέτρα έχουν κοστολογηθεί στο 0,6 % του ΑΕΠ, το υπουργείο Οικονομικών είναι βέβαιο ότι ο στόχος του 2019 θα επιτευχθεί, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιοποίησε, το μεσημέρι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι ίδιοι παράγοντες επισήμαναν ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατυπώνει επιφυλάξεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να επαληθευθεί. Παράγοντες του υπουργείου σημείωναν ότι η Κομισιόν θα επανεκτιμήσει τα δεδομένα το φθινόπωρο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολόγισε το δημοσιονομικό κόστος των προεκλογικών παροχών Τσίπρα έως και τα 2,5 δισ. ευρώ, προειδοποιώντας ότι μπορεί να αυξηθεί στα 2,7 δισ. ευρώ το 2020.

«Δεδομένου ότι οι Εαρινές Προβλέψεις της Επιτροπής για το 2019 ανέμεναν ένα πρωτογενές ισοζύγιο κοντά στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2021, η υιοθέτηση παροχών με τέτοιο δημοσιονομικό αντίκτυπο θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου πρωτογενών πλεονασμάτων», υπογραμμίζεται εμφατικά στην έκθεση.

Επιπλέον, τονίζεται πως οι πρόσφατες παροχές εγείρουν επίσης ανησυχίες σχετικά με την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου (ΜΔΣ) για πλεόνασμα 0,25% του ΑΕΠ σε διαρθρωτικούς όρους το 2020.