«Η διαδικασία αύξησης των συντάξεων χηρείας, σε εφαρμογή του ν. 4611/2019, δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθεί αυτόν το μήνα για τεχνικούς λόγους (πληθώρα περιπτώσεων, υπολογισμός του ευνοϊκότερου για τους δικαιούχους τρόπου υπολογισμού)», ανέφερε η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, αφήνοντας στα «κρύα του λουτρού» 45.000 δικαιούχους που περίμεναν πως σήμερα μαζί με την σύνταξη Ιουλίου, θα τους πιστώνονταν και οι αναδρομικές αυξήσεις που είχε εξαγγείλλει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Όπως διευκρινίζει ο ΕΦΚΑ, «οι αυξήσεις για όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες των δικαιούχων θα ενσωµατωθούν στο σύστηµα πληρωµών των συντάξεων και θα καταβληθούν με αναδρομική ισχύ, δηλαδή από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου στο ΦΕΚ (Παρασκευή 17 Μαΐου 2019)».

Υπενθυμίζεται πως ο σχετικός νόμος προβλέπει διπλή αύξηση στις συντάξεις χηρείας και κατάργηση του ηλικιακού ορίου των 55 ετών. 

Πλέον ο επιζών σύζυγος θα λαμβάνει το 70% της σύνταξης του θανόντος, αντί του 50%, ενώ η νέα σύνταξη θα υπολογιστεί με βάση την παλαιά παροχή και όχι την επαναυπολογισμένη, όπως όριζε ο νόμος Κατρούγκαλου, κάτι που σημαίνει ότι δε θα υποστεί μειώσεις.

Πηγή: insider.gr