Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία τη χώρα μας εκπροσώπησε ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα είναι σημαντικές, καθώς ο ESM είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας.

Παράλληλα εμφανίστηκε πρόθυμος να εργαστεί στενά «με κάθε κυβέρνηση που επιλέγουν οι Έλληνες και φυσικά θα συνεργαστούμε και με τη νέα κυβέρνηση».

Ο κ. Ρέγκλινγκ αφού σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία είναι σε σαφώς καλύτερη κατάσταση σήμερα απ' ό,τι ήταν πριν από 4 ή 8 χρόνια, υπογράμμισε ότι «εξακολουθούμε να ανησυχούμε για ορισμένα ζητήματα που αποφασίστηκαν τους δύο τελευταίους μήνες».

Οι αποφάσεις αυτές -όπως είπε- δεν είναι καλές για την ανάπτυξη, άρα και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 

Ο επικεφαλής του ESM συμπλήρωσε ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που θα ληφθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους και δη τον προϋπολογισμό του 2020, καθώς και πώς θα προωθηθούν μέτρα που θα στηρίξουν την ανάπτυξη.

«Θα επισκεφθώ την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα και θα είναι μία πρώτη ευκαιρία για να έχω συναντήσεις με μέλη της νέας κυβέρνησης» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο της αλλαγής του στόχου προωτογενούς πλεονάσματος αλλά και της μη εφαρμογής του μέτρου μείωσης του αφορολόγητου, ο Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι το πρώτο αποτελεί τον «ακρογωνιαίο λίθο» του προγράμματος και ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως θα μπορούσε να αλλάξει, με δεδομένο ότι εκεί βασίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 

Για το αφορολόγητο όμως, ανέφερε ότι αποτελεί ζήτημα προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης το πώς θα εκπληρώσει τις συμφωνημένες δεσμεύσεις, λέγοντας ότι θα υπάρξει σχετική συζήτηση.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ανέφερε πως η Ελλάδα επέστρεψε στην ατζέντα του συμβουλίου, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την τρίτη μεταμνημονιακή έκθεσή της. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως λόγω των χθεσινών εκλογών η συζήτηση ήταν σύντομη.

«Αναμένουμε να συνεργαστούμε εποικοδομητικά με την νέα ελληνική κυβέρνηση. Θα συζητήσουμε τα όσα έχει εντοπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση της και όσα θέλει να εφαρμόσει η νέα  ελληνική κυβέρνηση», είπε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Νομισματικές και Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε πως παρουσίασε στους υπουργούς Οικονομικών την τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας στην οποία καταγράφεται η πρόοδος της Ελλάδος στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

«Υπάρχουν κάποιες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν», είπε λακωνικά ο Επίτροπος, ενώ προσέθεσε πως η απερχόμενη ελληνική κυβέρνηση κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες και πως υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της σημερινής κατάστασης της Ελλάδος και της κατάστασης που ήταν η χώρα το 2015, όταν βρέθηκε λίγο πριν το Grexit.