Οι συζητήσεις στο Μαξίμου και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να βρεθεί ένα «σχέδιο διάσωσης» της επιχείρησης, το οποίο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη τι θα περιλαμβάνει. Την Τετάρτη άλλωστε ο υπουργός συναντάται και με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ προκειμένου να λάβει δια ζώσης ενημέρωση για την κατάσταση της επιχείρησης ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η νέα ηγεσία του υπουργείου προτίθεται να εξετάσει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία προκειμένου να αναπροσαρμόσει το πλάνο της το οποίο θα παρουσιάσει στις προγραμματικές δηλώσεις. 

Μια πρώτη «γεύση» από τη μορφή που θα έχει το νέο σχέδιο δίνει η δήλωση του κ. Χατζηδάκη κατά την παράδοση-παραλαβή του υπουργείου, ο οποίος σημείωσε ότι «η κυβέρνηση στοχεύει να εργαστεί για ένα σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ η οποία αντιμετωπίζει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα παρά τις προσπάθειες της διοίκησης. Θα είναι ένα σχέδιο σωτηρίας των εργαζομένων και της επιχείρησης και θα δώσει νέα προοπτική». Σε μια δεύτερη ανάγνωση, η δήλωση αυτή δείχνει να αναγνωρίζει μεν τις προσπάθειες της διοίκησης της επιχείρησης αλλά δεν αποκλείει το σενάριο αλλαγών στο διοικητικό συμβούλιο. 

Με φόντο τις έντονες ανησυχίες που είχε εκφράσει  όλο το τελευταίο διάστημα ως αντιπολίτευση η νυν κυβέρνηση, το σχέδιο διάσωσης θα είναι μάλλον διαφορετικό από εκείνο το οποίο θεωρητικά έφερε τη ΔΕΗ στο «χείλος του γκρεμού» με τις οφειλές να αγγίζουν τα 2,7 δις και τις ζημιές τα 205 εκατ. ευρώ.

Το μόνο που είναι μέχρι στιγμής ξεκάθαρο είναι η αρχική πρόθεση του κ. Χατζηδάκη να  βρεθεί ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο καθώς το υπάρχον πλάνο όπως εκτιμά δεν μπορεί να προσελκύσει επενδυτές. Το νέο αυτό μοντέλο μπορεί να περιλαμβάνει πιο «καθετοποιημένες» επιλογές οι οποίες δεν θα περιελάμβαναν μόνο πώληση λιγνιτικών μονάδων (υπενθυμίζεται ότι προ ΣΥΡΙΖΑ είχε προωθηθεί η πώληση από τα τότε δίκτυα, την παραγωγή, την εμπορία κλπ). 

Θολό παραμένει ακόμη το τοπίο και για τα τιμολόγια ρεύματος και το κατά πόσο η νέα κυβέρνηση θα συνδέσει μια αύξηση σε αυτά με μια ενδεχόμενη «ένεση ρευστότητας» στην επιχείρηση. Κατά τους τελευταίους μήνες ο απελθών υπουργός Ενέργειας, κ. Σταθάκης, είχε παλέψει με «νύχια και με δόντια» κατά της αύξησης των τιμολογίων ενώ η μόνη κίνηση που είχε γίνει ήταν η μείωση της έκπτωσης από 15% στο 10% με πρωτοβουλία της επιχείρησης. 

Πηγή: insider.gr